В община Родопи“ спазиха традицията и навръх днешния празник на

...
В община Родопи“ спазиха традицията и навръх днешния празник на
Коментари Харесай

На Трифoн Зарезан зарязаха лозите за берекет в община „Родопи“

В община „ Родопи “ съблюдаваха традицията и точно на днешния празник на Свети Трифон Зарезан по остарял жанр зарязаха лозите. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба.
Прочетете още
Празникът стартира рано сутринта с литургия в храм „ Свети Теодор Тирон “, след което с хоругви и тон на българска гайда локалните лозари и винари се насочиха към центъра на селото за формалното разкриване на празника. Начало на националните тържества дадоха кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

„ Трифон Зарезан  е един от най- почитаните празници във всички обитаеми места от община „ Родопи “. Празник, който постоянно е носил доста наслада и мотив за забавление. Днес той още веднъж ни събира. Защото лозарството и винарството са занаят за хората в нашата община, само че и горделивост и дух.

Нека и тази година, зарязвайки лозята и прекланяйки се пред Свети Трифон, да си пожелаем той да е с нас, да пази насажденията от заболявания и беди, с цел да е новата стопанска година пребогата и здрава на годишна продукция “, пожела кметът на общината Павел Михайлов.

Много грозде, благодат и положително вино пожела на лозарите и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

След това двамата поведоха обичайното шествие към местността „ Бяло поле “ край селото. Специално за празника в Брестовица пристигнаха народните представители Манол Генов и Драгомир Стойнев и заместник-областният шеф Атанас Ташков. В литията се включиха още заместник-кметът Емилия Иванова, кметове на обитаеми места от община „ Родопи “, общински съветници, доста поданици и посетители.

Край масива „ Бяло поле “ отец Даниел благослови лозята, винарите и всички, които се занимават с лозарство. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват националните традиции.

Кметът на общината Павел Михайлов  и кметът на Брестовица Мария Манолова хванаха лозарската ножица, с цел да спазят българския бит и ритуално нагазиха лозята, с цел да извършат първата резитба. Обичаят повелява корените да се полеят щедро с руйно алено вино, с цел да има доста грозде през есента.

Най-любопитната част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше оповестяването на най-хубавите майстори на домашно вино, годишна продукция 2023 година. 30 участници показаха проби за червени виновност. За най-добро беше несъмнено виното на Мартин Агов. Награди имаше и за майсторите на бели виновност и на вино розе. Отличените получиха грамоти за присъединяване и дарове.

Празникът на площада в Брестовица продължи с фолклорната стратегия на танцов състав „ Тракийци “ при НЧ „ Съзнание 1873 “  и музиката на  оркестър „ Шевица “ с началник Ивайло Шопски.

С барабан, хора, руйно вино и сочни мезета зарязаха лозята  и в селата Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Така светецът на виното и веселието Трифон Зарезан беше почетен и омилостивен с даровете на земята и наслада в очите на жителите на община „ Родопи “.  Сега чакаме и добра година за лозарите и винарите в района.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР