В обширна статия германският вестник Ди Велт“ посочва, че мафиотската

...
В обширна статия германският вестник Ди Велт“ посочва, че мафиотската
Коментари Харесай

Ди Велт: Италианската мафия вилнее от 20 години в България

В обширна публикация немският вестник " Ди Велт “ показва, че мафиотската формация " Ндрангета " работи интензивно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в положение да оказва въздействие и върху избори ", твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия. Според изданието, представено от БГНЕС, той е най-важният правосъден специалист по въпроса за интернационалните контакти на мощната калабрийска мафия.
Още през 2008 година ръководителят на Комисията за битка с мафията в римския парламент Франческо Форджоне показва обстоен отчет за интернационалната агресия на " Ндрангета ". Калабриецът Форджоне дълго време е бил под полицейска протекция поради разкритията си и добре познава заплахите, свързани с тази вероятно най-могъща незаконна организация в света. Той е и създател на книгата " Износ на мафия ".
Франческо Форджоне допуска, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа стартира незабавно след рухването на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един необут на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: " Стената падна. Тръгвайте незабавно към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава ", заповядва той в подслушан от полицията диалог.
" Организациите на италианската мафия от дълго време са се настанали във всички страни на Източна Европа – на първо място в България и Румъния ", споделя Форджоне, представен от „ Ди Велт “. Интересите на мафията са " едни и същи на всички места по света ", добавя специалистът: " Мафията желае да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, вложения и незаконна търговия от всевъзможен темперамент ".
Гигантските парични суми от интернационалната търговия с опиати, оръжия и рискови боклуци се влагали в покупко-продажби с недвижими парцели или на борсата - това е най-простият метод за пране на пари ", твърди Франческо Форджоне и добавя:
" От нашите следствия знаем, че мафията е забъркана в свадите за отровните боклуци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром ". Факт е да вземем за пример, че кланът „ Казалези “ - една от най-успешните бандитски групировки на Камората - има консолидирани ползи в Румъния, а кланът на „ Корлеоне “ беше забъркан в кавги с незаконни отровни боклуци. “
В последно време апетитите на мафията са ориентирани и към структурните фондове на Европейски Съюз, средствата от които постепенно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на Европейски Съюз. За " Ндрангета ", която разполага с големи средства, е като детска игра да си купи и политическо въздействие в тези страни, изяснява Форджоне.
" Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, с цел да си обезпечи безотговорност. А за политиците в района парите на мафията са добре пристигнали, тъй като с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни акции ", споделя италианският специалист.
Предполага се, че мафията направлява своя източноевропейски бизнес от територията на Германия, където нейните незаконни структури са пуснали корени от десетилетия насам. „ Мафията навлезе едно време в Германия дружно с гастарбайтерите и дълго време остана незабелязана, тъй като управляващите в страната имаха задоволително проблеми с други организации – да вземем за пример с могъщата съветска мафия “, споделя Форджоне и прибавя: Едва след кървавата баня в Дуисбург през 2007 година, когато измежду бял ден бяха убити шестима души пред едно заведение, немските управляващи започнаха да се вглеждат в структурите на италианската мафия.
" Ндрангета " направлява износа на опиати през стратегическите холандски пристанища Ротердам и Антверпен и управлява своите подразделения в страните от Бенелюкс. Двама членове на клана „ Странджо “ от Сан Лука в Калабрия, които бяха забъркани в убийствата в Дуисбург, бяха задържани в Ротердам и Брюксел.
Форджоне твърди, че огромна част от обичаните на германците италиански заведения за хранене са обвързани с босовете на калабрийската мафия. Вестник „ Ди Велт “ отбелязва, че при профилираната акция на полицията през януари в Германия са били задържани 11 членове на " Ндрангета.
" Фактът, че мафията уголемява своя бизнес в Източна Европа, си проличава и по това, че търговията на опиати и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора. Страните от Източна Европа, в това число и членуващите в Европейски Съюз, постоянно предложили " сигурен терен " за незаконни покупко-продажби, тъй като законодателството, методите на търсене, както и съдействието в битката против проведената престъпност са надалеч по-слабо развити, в сравнение с в Италия и страните от Западна Европа ", заключава Франческо Форджоне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР