В Областна администрация днес се състоя заседание на комисията, ангажирана

...
В Областна администрация днес се състоя заседание на комисията, ангажирана
Коментари Харесай

В Стара Загора се проведе заседание за изготвянето на Областната аптечна карта

В Областна администрация през днешния ден се състоя съвещание на комисията, ангажирана с изработването на Областна аптечна карта за Старозагорска област.

То бе управлявано от регионалния шеф Иван Чолаков. На него участваха шефът на РЗОК доктор Жулиета Здравкова, зам.-директорът на РЗИ доктор Недялка Кабаджова, представители на Регионалната гилдия на Българския фармацевтичен съюз, на пациентски организации, на общините. 
През юни месец 2022 година здравният министър от предходното държавно управление проф. Асена Сербезова утвърди със своя заповед Методика, въз основа на която ще бъдат изработвани регионални аптечни карти, нужни за съставянето на Националната аптечна карта. 
В тази връзка на 1 август служебният здравен министър доктор Асен Медиджиев издаде заповед за назначение на Областни комисии по правене на аптечни карти. Тези карти ще съдържат данни за демографската конструкция и потреблението на лекарствени артикули за домашно лекуване от популацията на територията на региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки на територията на региона, както и за броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в откритите аптеки на територията на региона. Към всяка регионална аптечна карта ще бъде приложено мнение, направено по съответния ред и критерии, по отношение на нужния най-малък брой аптеки, както и за нужния най-малък брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, които се дефинират съгласно потребностите на популацията в региона. 
Въз основа на всички регионални аптечни карти ще бъде направена и Националната. Тя ще наблюдава моментното положение на аптечната мрежа в страната и броя на работещите фармацевти и помощник-фармацевти. На база на тези данни ще се търсят способи да се обезпечи нужното обслужване на популацията с лекарствени артикули и медицински произведения. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР