В НС започна срещата, инициирана от ГЕРБ, на която партиите

...
В НС започна срещата, инициирана от ГЕРБ, на която партиите
Коментари Харесай

Партиите умуват дали да включат Зеленски в НС, БСП и Възраждане бойкотират

В Народно събрание стартира срещата, инициирана от ГЕРБ, на която партиите ще разискват дали да поканят украинския президент Володимир Зеленски да се включи с видеообръщение в първия ден на 48-мото Народно събрание.

" Очаквам да реализираме единодушие по нашето предложение ", съобщи на влизане Екатерина Захариева. В преговорния екип от ГЕРБ взе участие и Георг Георгиев. 
Захариева разяснява и думите на президента, че българското общество има по-важни проблеми: " Това съветският дипломат, посланикът на Руската федерация и на Беларус да не бъдат поканени, е явен знак за геополитическата ориентировка на България и съгласно нас, тя е доста значима ".

Захариева заяви още, че ГЕРБ ще се явят на срещата, препоръчана от Българска социалистическа партия в понеделник, на тематика " цени, приходи и бюджет ". От срещата през днешния ден отсъстват Българска социалистическа партия и Възраждане.



Предложението бе направено през вчерашния ден, няколко часа откакто болшинството от парламентарни обединения реши посланиците на Русия и Беларус да не участват при учредяването на  48-ия парламент идната сряда. Зад концепцията на Демократична България застанаха Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ", а срещу се оповестиха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Те бяха сериозни и към концепцията на ГЕРБ.  

" Надцакването по евроатлантизъм у нас продължава. Вдигам залозите и предлагам първото съвещание да се състои в Киев! Така Митрофанова и да я каним, няма да пристигна, а Зеленски ще се обърне към нас онлайн, напряко вместо Радев ", написа във фейсбук Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. 

Пред БНР водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че формацията му няма да взе участие в днешната среща:  

" Това към този момент е последна степен на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Ако решат да създадат нещо сходно, просто ще се наложи да отправим ние покана към съветската посланичка и тогава допускам, че целият първи работен ден на Народното събрание ще бъде провален ".

Все още няма изясненост дали останалите обединения ще одобряват поканата на ГЕРБ или ще отговорят документално.Третата подред среща в границите на тази седмица стартира в 13 часа. 

До този миг партиите реализираха консенсус единствено за разпределението на местата в пленарна зала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР