В Норвегия започнаха мащабни военни учения с участието на 30

...
В Норвегия започнаха мащабни военни учения с участието на 30
Коментари Харесай

НАТО започна мащабно учение с 30 000 души, 200 самолета и 50 кораба

В Норвегия започнаха огромни военни учения с присъединяване на 30 000 военнослужещи на НАТО и партньорски страни в миг, когато напрежението сред Запада и Русия ескалира поради войната в Украйна, предават Франс прес и БГНЕС.

Учението " Студен отговор 2022 " (Cold Response 2022), планувано доста преди нахлуването на Москва в Украйна, има за цел да ревизира по какъв начин Норвегия ще се оправи с наличието на съюзнически подкрепления на своя територия, в сходство с член 5 от устава на НАТО, който изисква от страните членки да се притекат на помощ на друга страна членка, която е нападната.

" Това е отбранително обучение. Това не е военна интервенция с нападателна цел ", съобщи военачалник Ингве Одло, отговарящ за " Cold Response ", пред телевизия TV2.

Организирани на всеки две години, военноморските, въздушните и сухопътните учения се организират над обширни елементи от територията на Норвегия, в това число над Северния полярен кръг. Те обаче ще останат на няколкостотин километра от границата на Норвегия с Русия.

Русия отхвърли поканата на Норвегия да изпрати наблюдаващи. „ Всяко увеличение на военния капацитет на НАТО наоколо до границите на Русия не способства за подсилване на сигурността в района ", обявиха предходната седмица от посолството на Русия в Норвегия пред Агенция Франс Прес. Русия " разполага с потенциал там да наблюдава (учението) по изцяло законен метод ", счита Одло и добави: " Наистина се надявам, че те съблюдават съществуващите съглашения ".

Както и по време на предходните издания на учението, прилежащите Швеция и Финландия, които са военно необвързани, само че все по-близки сътрудници на НАТО, също ще вземат участие в ученията. Нахлуването на Русия възобнови дебатите в двете скандинавски страни по отношение на възможното участие в НАТО.

В маневрите, които не престават до 1 април, вземат участие и към 200 самолета и 50 кораба. Ученията започнаха в понеделник с военноморски интервенции и разполагане на сушата на част от силите за бързо реагиране на НАТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР