В никакъв случай не трябва да се обвързват Шенген и

...
В никакъв случай не трябва да се обвързват Шенген и
Коментари Харесай

Наш евродепутат разкри опасна връзка между Шенген и еврозоната

В никакъв случай не би трябвало да се обвързват Шенген и еврозоната, предизвести пред БНР Цветелина Пенкова - евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент.

" Много ясно прозвуча и беше казано още през предходната седмица, че в действителност пречките, които бяха сложени пред България и Румъния по отношение на Шенген, са водени напълно от една непоследователност и един тип дискриминационно отношение към избрана група европейски жители от страна на Нидерландия и Австрия. Те по този начин и не съумяха да дадат съответни аргументи за своите мнения. Това по никакъв метод не би трябвало да се отразява на спомагателните старания, които да поставя България. Също не би трябвало да се подценява обстоятелството, че имахме доста сериозна поддръжка от всички останали държави-членки ", разяснява тя.
-->
Все отново би трябвало да продължим да отстояваме нашата позиция и да пазиме правата на българските жители, безапелационна е Пенкова и добави, че най-вероятно ще имаме позитивно развиване през март идната година: " Индикациите, които получаваме, са, че в последна сметка следващата година този проблем най-сетне ще бъде позволен ".

Евродепутатът акцентира, че страната ни доста ясно би трябвало да изкаже позицията, че подобен вид отношение е неприемливо в границите на Европейски Съюз. Не можем да позволим двоен стандарт и друго отнасяне, добави тя.

Според нея нямаме причина за терзание по отношение на критериите за влизане в еврозоната:

" Не мисля, че има терзание в тази посока. Най-големите въпросителни остават към изискването във връзка с инфлацията и инфлационния напън. Разбира се, в обстановката, в която сме – на тази невиждана рецесия, този инфлационен напън не е характерен единствено за България, а в противен случай – за целия Европейски Съюз и за цялата еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, е, че това се взима под внимание. Не чакам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплинираност и дефицитът би трябвало също по този начин да се съблюдават. Това значително е задача и на българската страна ". 

Повишаването на приходите е една от опциите, които еврозоната предлага, означи Цветелина Пенкова. Една от аргументите за това е, че се ускорява капиталовата интензивност:

" Бидейки част от тази общественост, се основава една по-сигурна и качествена институционална среда, основава се чувство за непоклатимост във финансовата система. Не бива да се подценява обстоятелството, че бидейки част от еврозоната, значително всички типове транзакционни такси понижават доста. Това в България се равнява на малко под 1% от Брутният вътрешен продукт като разход, който сега отива за подобен вид такси ".

Тя акцентира, че ние не сме единственият образец на страна, която влиза в еврозоната, с приходи по-ниски от междинното ниво за Европейски Съюз.

" За нас действително нищо няма да се промени. Нашият курс сега е закрепен към еврото. Ние внасяме всички отрицателни шокове, които идват от еврозоната, и за жал по-бавно нашите жители имат опция да се възползват от преимуществата и опциите, тъй като ние не сме на масата за взимане на решения ", изясни Цветелина Пенкова.

Според нея политическата неустойчивост у нас не е причина за отхвърли ни по пътя към Шенген. Трябва да имаме единна позиция за това какво България желае да реализира, акцентира евродепутатът. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР