В неотдавнашно изследване учени от института Wistar доказват как проблемите

...
В неотдавнашно изследване учени от института Wistar доказват как проблемите
Коментари Харесай

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

В неотдавнашно проучване учени от института Wistar потвърждават по какъв начин проблемите в дебелото черво могат да доведат до ускорено стареене, изключително при хора с продължителен ХИВ, написа Knowridge.
Когато учените приказват за „ ускорено биологично стареене “, те имат поради, че тялото на човек остарява по-бързо от предстоящото, без значение от датата му на раждане. Това може да го направи по-податлив доста по-рано на болести, които нормално засягат възрастните хора като рак, проблеми със сърцето и понижена успеваемост на имунната система.
Д-р Мохамед Абдел-Мохсен и неговият екип си сложили задачата да схванат за какво се случва това ускорено стареене и какво може да се направи, с цел да се забави. В търсене на аргументите учените анализирали задълбочено чревния микробиом – сбирка от дребни организми, живеещи в червата ни. Ако тези организми или техните странични артикули изтекат в кръвния поток, това може да аргументи инфектиране, тласкайки имунната система в неверната посока, с цел да се бори с тях, което може единствено да форсира стареенето.
Били изследвани хора с продължителен ХИВ – болестта оказва мощно въздействие върху тези процеси. При съпоставяне на данните им с тези на хора без ХИВ били открити обилни разлики. 
Станало ясно, че в случай че микробиомът на червата не е в ред и чревните стени са прекомерно пропускливи, това задейства процеси на имунната система, виновни за преждевременното стареене на тялото. 
За да дефинират тъкмо биологичната възраст на човек, учените употребявали необикновени способи като проучване на дължината на теломерите и епигенетичния часовник. Този часовник ни разрешава да определим възрастта си въз основа на някои промени в нашата ДНК. Проучването разпознава характерни бактерии и техните странични артикули, които могат да ускорят стареенето и дава нови евентуални способи за закъснение на резултата. Това може да помогне на хората с хронични болести да останат здрави по-дълго и да усили общата дълготрайност на живота им.
Д-р Абдел-Мохсен приканва за по-нататъшни проучвания, с цел да се схванат изцяло процесите зад това, което са разкрили, и да се разбере по какъв начин да се предотвратят или поправят проблеми като несъответствия и приключване на чревни микробиоми. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР