В неформална заетост са 48,1% от заетите в селското стопанство

...
В неформална заетост са 48,1% от заетите в селското стопанство
Коментари Харесай

Половината селскостопански работници са в сивия сектор

В неофициална претовареност са 48,1% от заетите в селското стопанство на България. Това демонстрират данни на Международната организация на труда (МОТ), стана ясно на извършената през вчерашния ден конференция "Неформална стопанска система и недеклариран труд - интернационалните, европейски, национални измерения и положителни практики ", проведена от КНСБ. Анкетно изследване на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието към КНСБ обаче открива, че над 80% е недекларираната претовареност в бранш земеделие.
В промишлеността 8,7% от заетите са сивата стопанска система, а в услугите - 15,8%. Само в частния бранш 17,8% от заетите поставят недеклариран труд.
Между 6 и 14% от българите са получавали заплата в плик, до момента в който в Европейски Съюз това равнище е 3%, а 16% от българите са употребили стоки/услуги, които включват недеклариран труд, до момента в който в 27-те страни членки на Европейски Съюз делът е 11%, заяви Росица Антова, откривател в Института за синдикални и обществени проучвания на КНСБ. Между 5 и 10% от българското население е упражнявало недеклариран труд. Ниските заплати, неналичието на работни места на пазара на труда, неналичието на надзор от управляващите са аргументите за разрастването на сивата стопанска система, сочат данните на Евробарометър.
Недекларираният труд съставлява забележителна част от стопанската система на Европейски Съюз, разяснява евродепутатът Георги Пирински. Според него няма задоволителна воля за изкривяване на тези отрицателни практики, а и законодателството на общността в сферата е разпокъсано. Предизвикателство е по какъв начин се мери сивият бранш, добави Пирински. Той е безапелационен, че недекларираният труд има съществени последствия за служащите и се аргументира с съответни образци за фирми-пощенски кутии, които се основават в обособени страни от Европейски Съюз единствено с една цел - укриване на осигуровки. Това е задачата и на европейската платформа за битка с недекларирания труд, разгласи евродепутатът. Предназначението на платформата е да разшири качествата на страните членки за дейности във връзка с множеството мъчителни проблеми, пораждани от недекларирания труд, посредством засилено съдействие на ниво на Съюза сред съответните национални управляващи, дружно със обществените сътрудници.
У нас през последните години сивата стопанска система е 30%, недекларираният труд е 16%, съобщи водачът на КНСБ Пламен Димитров. Той още веднъж сложи въпроса за плоския налог, който не е "изсветлил " стопанската система. Годишно сред 1 и 2 милиарда лева осигуровки не се внасят. Според Димитров нужни са нови стъпки за решение на казуса и явно трябват наказания, с изключение на и тласъци за излизане на сивата стопанска система на ярко.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР