В неделя в над десет нидерландски града протестите срещу ограничителните

...
В неделя в над десет нидерландски града протестите срещу ограничителните
Коментари Харесай

В Нидерландия: Ако продължава така, вървим към гражданска война

В неделя в над 10 нидерландски града митингите против ограничаващите ограничения поради пандемията ескалираха. Властите и медиите оповестяват, че са били арестувани повече от 130 души. В понеделник сутринта в редица градове можеха да се видят картини на същинско опустошаване. Улиците и площадите бяха осеяни с камъни, с изпочупени стъкла и изгорели коли.

" Това бяха сюрреални обстановки "

Полицията оповестява, че това са били най-тежките безредици от 40 години насам и че през идните дни се чакат още. Според органите на реда, в насилията са взели участие разнообразни групировки, измежду които хора, отричащи пандемията, футболни хулигани и неонацисти.

Обществената телевизия NOS оповестява, че на един площад в Амстердам полицията е употребила водни оръдия и тренирани кучета, с цел да разтури протестен протест с присъединяване на 1500 души. В града са задържани минимум 100 души, а полицията е отделила региона към резиденцията на кметицата Фемке Халсема.

В Айндховен полицията е разгонила със насълзен газ стотици протестиращи, които запалили голям брой коли и грабили из магазините на Централната гара. Властите оповестяват, че са арестувани минимум 30 души. Кметът на Айндховен Йон Йоритсма разяснява случилото се по този начин: " Това бяха сюрреални обстановки, каквито човек не би очаквал в Нидерландия. Тези хора не излязоха, с цел да показват. Те желаеха да провокират вълнения и да нападат полицията. Ако нещата не престават по този начин, ние вървим към революция ". Кметът чака, че вълнения ще има и през идващите нощи. " Не можем да се оправим по досегашния метод, би трябвало да повикаме армията на помощ ", сподели още Йоритсма.

Подпален е имунизационен център

Протестите в Нидерландия започнаха още в събота вечер. В дребния град Урк покрай Амстердам стотици хора излязоха на проява против вечерния час. Те се бяха въоръжили с камъни и с фойерверки и изпотрошиха няколко полицейски автомобила. Властите оповестяват, че младежи даже запалили един имунизационен център на здравната работа.

Вечерният час в Нидерландия влезе в действие в събота вечер. Досега нидерландските управляващи не бяха ползвали такава мярка. В момента жителите нямат право да напущат домовете си сред 21 часа вечерта и 4:30 сутринта. Ограничението първоначално е в действие до 9 февруари, а нарушителите ще бъдат наказвани с санкция от 95 евро. Изключения са възможни за хора, които са на открито по работа, които се грижат за нуждаещи се и за хора на път. Разрешено е още да се извеждат домашни кучета.

Със сегашните ограничения държавното управление се пробва да спре разпространяването на вируса. И в Нидерландия изключително се тревожат от новите разновидности на ковид. Локдаунът в страната беше натрапен в средата на декември. Училищата, магазините и заведенията за хранене са затворени, а хората могат да се срещат единствено с един човек отвън личното им домакинство. В 17-милионната страна формалният брой на жертвите на COVID-19 е 13 500.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР