В неделя централната банка на Турция предприе нови стъпки в

...
В неделя централната банка на Турция предприе нови стъпки в
Коментари Харесай

Централната банка на Турция продължава да нормализира политиката си

В неделя централната банка на Турция предприе нови стъпки в сходство с задачите си за увеличение на функционалността на пазарните механизми, откакто тази седмица увеличи лихвените проценти от 8,5% на 15%, оповестява Reuters.

Регламентът за поддръжка на скъпи бумаги в Турция е банален, с цел да се увеличи функционалността на пазарните механизми и да се ускори макрофинансовата непоклатимост, изясняват от турската централна банка. В изказването си от институцията показват, че решението е част от политиките, оповестени след последното съвещание на Комисията по парична политика в четвъртък, и че процесът на опростяване ще продължи последователно.

В изказване след съвещанието на комисията тогава от банката  отново показаха точно това: „ че ще опростят и подобрят съществуващата микро- и макропруденциална рамка, с цел да усилят функционалността на пазарните механизми и да засилят макрофинансовата непоклатимост “.

Според известие в държавния вестник на страната коефициентът на поддържане на скъпи бумаги, който турските банки са длъжни да отделят за депозитите си в задгранична валута, е понижен от 10% на 5%.

С новата разпоредба скъпите бумаги, които банките би трябвало да поддържат, варират сред 3% и 12% от депозитите им в лири. Преди това този диапазон беше 3% и 17%.

Според новия правилник банките, чиито депозити в лири са по-малко от 57% от общите депозити, ще би трябвало да поддържат спомагателни седем процентни пункта скъпи бумаги. Преди това условието за седем спомагателни пункта се прилагаше за банки, които държат по-малко от 60% от депозитите в лири, напомня още Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР