В неделя Си Цзинпин си осигури трети мандат начело на

...
В неделя Си Цзинпин си осигури трети мандат начело на
Коментари Харесай

С третия си мандат Си хвърля Китай и света в неизвестното

В неделя Си Цзинпин си обезпечи трети мандат отпред на Китай, само че той се обрисува опасен, предизвестяват специалисти, на фона на невиждано закъснение на стопанската система и възходящо напрежение със Съединени американски щати.

Китайският държавен глава беше преназначен за общоприет секретар на Комунистическата партия, постът, който управлява по-голямата част от властта в Китай .

Нещо, което му проправя пътя към спечелването на нов петгодишен президентски мандат през март следващата година.

Това значи разкъсване с досегашния ред, защото след гибелта на създателя на режима Мао Цзедун (управлявал от 1949 до 1976 г.) преходът във властта в Китай беше институционализиран: президентът можеше да остане на власт единствено два мандата и най-много 10 години.

През 2018 година Си Дзинпин съумя да промени Конституцията и отстрани тези ограничавания.

На 69 години, той може на доктрина да ръководи Народната република до края на живота си.

" Повторното назначение на Си Цзинпин е резултат от изключителната централизация на персоналната му власт ", ​​каза пред Агенция Франс Прес китайски политолог, поискал анонимност поради деликатността на тематиката.

И " няма подозрение “, че в този момент Си ще се стреми да се задържи на власт доживот.

Това решение е " пагубно за Китай " и вреди на комунистическата партия, счита този интелектуалец, тъй като съгласно него възвестява " упадъка и застоя " на втората по мощ международна стопанска система.

Икономическо закъснение

В самото начало на третия мандат на най-влиятелния човек в Пекин, всички погледи са вперени в стопанската система на азиатския колос.

След десетилетия на несдържан напредък, в този момент страната е изправена пред внезапно закъснение, подсилено от безкомпромисна политика на " нулев КОВИД ", която води до повтарящи се локдауни.

Тази седмица, за всеобща изненада, Китай отсрочи без пояснение публикуването на данните за тримесечния напредък.

Въпреки че през последните години Си Цзинпин наблягаше на потреблението и вътрешното търсене, за развиване на стопанската система, запазването на здравните ограничавания в Китай подкопава тази тактика.

" Като се има поради степента на рестриктивните мерки, малко евентуално е потреблението да се върне към нивата преди КОВИД ", съобщи икономистът Дан Ван от китайската банка " Хан Сън " (Hang Seng).

Секторите на туризма, превоза и ресторантьорството са изключително наранени от това.

Икономическата обстановка тежи и на в миналото доходоносния бранш на недвижимите парцели, в който доста бизнесмени се борят за оцеляването си.

Този бранш, дружно със строителния, съставлява една четвърт от брутния вътрешен артикул на Китай.

Той е и значим източник на доходи за локалните управляващи.

Недвижимите парцели към този момент бяха наранени от разпореждания, които от 2020 година насам затрудниха достъпа до заеми за бизнесмените, в полза на битка против задлъжняването.

" Криви сметки "

Тези компликации идват в миг, когато връзките сред Китай и западните сили се обтягат.

Възстановяването на контрола над Хонконг, ориста на уйгурското малцинство в Синцзян-Уйгурския самостоятелен регион, софтуерното съревнование със Съединените щати, войната в Украйна... различия не липсват.

Светът " претърпява невиждани промени от един век насам ", отсече Си Цзинпин при откриването на конгреса на ККП.

На форума тематиката за " националната сигурност " значително надви над всички останали, означават синолозите.

Комунистическата партия също по този начин за първи път включи в своя правилник споменаване на своето " твърдо опълчване " на независимостта на Тайван.

Пекин счита острова с население от 23 милиона души за неразделна част от своята територия, макар че от над 70 години Тайван има лично държавно управление.

Свързаното с острова напрежение сред Китай и Съединени американски щати набъбна доста след визитата през август на Нанси Пелоси - трета в йерархията на американската политика.

Смятайки това за посягане против своя суверенитет, Пекин провежда тогава най-големите си военни учения.

Преизбирането на Си Цзинпин " може да е детайл, който усилва риска от въоръжен спор ", счита Дан Маклин, основан в Шанхай анализатор.

В случай на дълготрайно икономическо закъснение, Комунистическата партия може да ускори натиска си върху Тайван, с цел да укрепи своята легитимност, изяснява той пред Агенция Франс Прес.

Причината е, че сега ККП черпи главната си легитимност от повишаването на покупателната дарба на популацията, която рискува да бъде подкопана.

Застаряващият Си Цзинпин, заобиколен от екип, финансово подвластен от него, също усилва " риска от криви сметки " в решенията, предизвестява анализаторът.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР