В неделя - първият ден на есента, призори температурите отново

...
В неделя - първият ден на есента, призори температурите отново
Коментари Харесай

ВРЕМЕТО В НЕДЕЛЯ: Жеги и бури в първия ден на есента

В неделя - първият ден на есента, на разсъмване температурите още веднъж ще са сред 15 и 20 градуса, а следобяд – от 30 до 35-36 градуса. Усещането за лято ще се удостовери и от предстоящите летни стихии. Студен атмосферен фронт ще усили облачността в Западна и на доста места в централна България. В късния следобяд ще се оформи гръмотевична облачност и в най-западните региони се чакат краткотрайни летни превалявания, краткотрайно интензивни и с капацитет за градушки в Северозапада.
По крайбрежието през по-голямата част от деня не се чакат разстройства – времето ще остане слънчево с нормалната следобедна облачност. Вятърът ще е осезателен от югоизток с наклонност да се обръща от североизток. Дневните температури – до 25-26 градуса, морската вода – с съвсем същите стойности. Вълнението – нищожно.
По планините облачността ще е динамична, с по-малко разкъсвания в масивите на Западна и Централна България. В часовете следобяд ще има местни гръмотевични превалявания, а по здрач – по-интензивни извалявания в Западна Стара планина. Температурите в топлата част на деня – високи, сред 19 и 26 градуса.
Ядро леден въздух продължава да намалява температурите в доста региони в сърцето на Европа. По периферията на континента динамичността в атмосферата е причина за интензивни гръмотевични процеси.
Циклон ще минава над Британските острови с бурни ветрове, интензивни превалявания в обилни количества и местни гръмотевични стихии. След късата зимна приказка, по Скандинавието ще се усети стопляне.
В Югозападна Европа ще е горещо с температури към 30 градуса в някои елементи на Франция и над 30 градуса на Пиринейския полуостров. Над целия район неделята ще е слънчева с минимална облачност.
Над по-голямата част от централна Европа облаците ще доминират. В Чехия и Австрия превалявания са малко евентуални. Такива обаче ще има, и то по-съществени като количества – в Словакия и Унгария.
На ветровито есенно време ще се радват в страните от Североизточна Европа. Неделята ще стартира с повече облаци, които ще понижават в хода на денонощието, отстъпвайки на спокойното слънчево време.
Над Югоизтока времето ще се дефинира от област с ниско налягане. Ще се оформи циклон с интензивни превалявания и гръмотевични стихии в централна и Южна Италия, по Западните Балкани, както и по Адриатическия бряг.
В взаимозависимост от посоката и силата на въпросния циклон, у нас също ще прекъсне серията слънчеви и горещи дни. От понеделник нататък дневните температури ще са от 25 до към 30 градуса. Облачността ще остане забележителна, а превалявания ще има през втората половина на седмицата – най-много в южните и източните елементи на България.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР