Направлението за профилактично изследване на гърдите ще важи за два

...
Направлението за профилактично изследване на гърдите ще важи за два
Коментари Харесай

Борбата с рака на гърдата: Нови правила за направленията

Направлението за профилактично проучване на гърдите ще важи за два месеца, а не за един, както е в този момент.

Става дума за мамография и ехография. Промяната влиза в действие от юли.

„ Този по-дълъг период ни дава един по-дълъг период от време за реакция, тъй като има сътрудници експерти, в това число и аз, при които записването става с месеци напред и в действителност това води до усложнение при профилактичните прегледи “, споделя доктор Ваня Митова, шеф поделение по гръдна хирургия в болница „ Проф. Иван Черноземски “.

 Убеждението, че ракът е смъртна присъда, утежнява положението на болния Светът 4 мин. Убеждението, че ракът е смъртна присъда, утежнява положението на болния  Мъжът с рак на гърдата диджей Айван завоюва борбата със Здравната каса – дискриминиран е по пол България 2 мин. Мъжът с рак на гърдата диджей Айван завоюва борбата със Здравната каса – дискриминиран е по пол  „ Диагнозата „ рак “ не е присъда “: Лекар и пациент сполучливо се пребориха за живот България 2 мин. „ Диагнозата „ рак “ не е присъда “: Лекар и пациент сполучливо се пребориха за живот  Убеждението, че ракът е смъртна присъда, утежнява положението на болния Светът 4 мин. Убеждението, че ракът е смъртна присъда, утежнява положението на болния  Мъжът с рак на гърдата диджей Айван завоюва борбата със Здравната каса – дискриминиран е по пол България 2 мин. Мъжът с рак на гърдата диджей Айван завоюва борбата със Здравната каса – дискриминиран е по пол  „ Диагнозата „ рак “ не е присъда “: Лекар и пациент сполучливо се пребориха за живот България 2 мин. „ Диагнозата „ рак “ не е присъда “: Лекар и пациент сполучливо се пребориха за живот

 

Миналата година Здравната каса е платила съвсем 130 000 мамографии на стойност съвсем 6,5 млн. лева Броят на ехографиите е близо 93 000 за към 2,3 млн. лева

Снимка: btvnovinite.bg

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване в Европейския съюз. През 2022 година новите случаи са към 380 000 – 99% са при дамите.

Снимка: btvnovinite.bg

България не прави изключение – у нас годишно към 24% от новите случаи на рак са точно на гърдата. Всяка година към 4000 дами чуват диагнозата. При ранно разкриване – този рак е лечим.

Снимка: btvnovinite.bg

Профилактиката е значима, тъй като открива болестта в ранен етап. А ракът на гърдата – открит рано, е лечим, припомнят лекарите.

„ Ракът на гърдата може да бъде открит в размер сантиметър и под сантиметър, когато е безусловно лечим, без да води до тежките персонални, здравословни и обществени проблеми “, споделя доктор Иво Гергов, шеф на отделението по образна диагностика в болница „ Проф. Иван Черноземски “.

У нас има и гратис мобилно приложение, което може да се конфигурира на телефон или таблет – „ Брестхелп “. В него има въпросник за оценка на риска от рак на гърдата. След попълването му приложението предлага подобаващ обзор или проучване и припомня по кое време е време за идващите.

От тази година дамите сред 45 година и 69 година могат да вършат мамография един път на две години, за които Здравната каса заплаща. А за тези над 70 година – един път на три години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР