В неделя иранските съдебни власти потвърдиха смъртната присъда на шведско-ирански

...
В неделя иранските съдебни власти потвърдиха смъртната присъда на шведско-ирански
Коментари Харесай

Иран потвърди смъртната присъда на шведско-ирански дисидент

В неделя иранските правосъдни управляващи потвърдиха смъртната присъда на шведско-ирански отстъпник за " тероризъм " - решение, което Стокхолм осъди като " нечовешко ".

Хабиб Чааб е арестуван в Иран от октомври 2020 година , откакто изчезва по време на посещаване в Турция, и е изправен пред съда в Техеран, който не признава двойното поданство.

Чааб, наказан за " корупция на земята " поради ръководенето на бунтовническа група, беше наказан на гибел на 6 декември.

В неделя уебсайтът на правосъдната система Mizan Online заяви, че Върховният съд на Иран е удостоверил присъдата.

" Смъртната присъда на Хабиб Фараджола Чааб по обвиняване в корупция на земята... беше утвърдена от Върховния съд ", заяви Mizan.
 Съединени американски щати отхвърли да е сключвал съглашение с Иран за замяна на пандизчии
Съединени американски щати отхвърли да е сключвал съглашение с Иран за замяна на пандизчии

От Белия дом обявиха, че единствената цел е да освободят арестуваните в Иран американци

Министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом съобщи, че шведското държавно управление и дипломатите в Техеран " работят интензивно, с цел да получат повече изясненост " по случая на Чааб.

" Смъртната присъда е нечовешко и необратимо наказване и Швеция, дружно с останалите страни от Европейски Съюз, осъжда потреблението ѝ при всички условия ", съобщи Билстрьом в имейл до Агенция Франс Прес.

Mizan заяви, че Чааб е наказан за " образуването, ръководството и управлението на бунтовническа група, наречена " Харакат ал-Нидал ", както и за планирането и осъществяването на голям брой терористични интервенции в провинция Хузестан ".

Иран упреква " Харакат ал-Нидал " в " съдействие с други терористични групи ", в това число в нападението през 2018 година против боен церемониал в Ахваз, столицата на провинция Хузестан, при което съгласно управляващите са починали 25 души и са били ранени съвсем 250 .

Чааб е последното лице, наказано на гибел поради участие в " Харакат ал-Нидал " или " Арабско придвижване за битка за избавление на Ахваз ", което Иран счита за " терористична група ".

Иранските прокурори обявиха, че главната цел на групата е " разпадането на иранската провинция Хузестан " в югозападната част на страната.

Според прокуратурата други водачи на " Харакат ал-Нидал " се намират в Дания, Нидерландия и Швеция, като групата получава финансова и логистична поддръжка от Саудитска Арабия.

Миналата седмица Mizan съобщи, че съдът в Ахваз е осъдил на гибел шестима членове на групата поради набези, осъществени по " разпореждане на техните европейски водачи " .
 Sky News: Иран скрито доставя на Русия патрони, ракети и снаряди
Sky News: Иран скрито доставя на Русия патрони, ракети и снаряди

Русия е получила два кораба с муниции

Те са били приети за отговорни за " въоръжени интервенции " в интервала 2017-2019 година, при които са били убити четирима души, в това число един боец и двама членове на иранските паравоенни сили " Басидж ", се споделя в отчета.

Иранската държавна телевизия е излъчила видеозапис на Чааб, в който той поема отговорност за нападението на военния церемониал през 2018 година и признава, че работи със саудитските разследващи служби.

Богатият на нефт Хузестан е дом на огромно арабско малцинство и жителите му от дълго време се оплакват от маргинализация .

Според правозащитни организации, измежду които и Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно от всяка друга страна като се изключи Китай.

По данни на правосъдната система от началото на годината трима жители с двойно поданство, в това число Чааб, са наказани на гибел или екзекутирани по обвинявания, свързани със сигурността.

През януари правосъдната власт екзекутира Алиреза Акбари, някогашен ирански чиновник с английско поданство, който беше наказан за шпионаж, което докара до ново напрежение в напрегнатите връзки сред Лондон и Техеран.

През февруари Революционният съд в Техеран осъди на гибел 67-годишния германо-ирански жител Джамшид Шармахд поради връзката му със смъртоносния бомбен атентат в джамия през 2008 година

Предстои присъдата на Шармахд да бъде доказана от Върховния съд.

Най-малко 16 притежатели на западни паспорти, множеството от които с двойно поданство, са арестувани в Иран.

Техеран упорства, че всички те са били обект на подобаващ правосъден развой.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР