В неделя България и Румъния ще станат част от Шенгенската

...
В неделя България и Румъния ще станат част от Шенгенската
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Шенген е голям успех за България и Румъния

В неделя България и Румъния ще станат част от Шенгенската зона по въздух и море, с което ще отаднат граничните инспекции по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните, които са част от тази зона. Това са общо 27 европейски страни - измежду тях съвсем всички от Европейски Съюз без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Като " огромен триумф за България и Румъния " идното влизане на двете страни в Шенгенската зона по въздух и море ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Утре е значим ден - България и Румъния се причисляват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни, а също по този начин и исторически миг за Шенгенското пространство. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители “, споделя фон дер Лайен в изказване.

От декември предходната година и двете страни членки започнаха всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват гладкото използване на шенгенските правила от 31 март 2024 година, съобщи БНР. През март Комисията дружно с България и Румъния сложиха началото на рамки за съдействие, които се основават на сполучливото осъществяване на пилотните планове за бързи процедури за даване на леговище и връщане. С тези рамки Румъния и България ще продължат да способстват за укрепването на съдействието в региона на границите и миграцията, както и за взаимните европейски старания за възстановяване на сигурността на Европейски Съюз по външните граници и за справяне със обвързваните с миграцията провокации, акцентират от Комисията.

Същевременно граничните инспекции сред България и Румъния ще останат, защото Дунав се счита за сухопътна, а не водна граница.

Иначе, Съветът следва да вземе решение за датата, от която ще бъдат анулирани инспекциите по вътрешните сухопътни граници сред България, Румъния и другите страни от Шенген.

Още през 2011 година Комисията удостовери в отчетите си за оценка, че България и Румъния са изпълнили всички условия, с цел да бъдат напълно част от Шенгенското пространство и интензивно поддържаше този развой през годините.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР