В не чак толкова далечната 2019 година разследване на bTV

...
В не чак толкова далечната 2019 година разследване на bTV
Коментари Харесай

Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ

В не чак толкоз далечната 2019 година следствие на bTV нищи има ли спор на ползи в контракта на стойност 9000 лева, който подписва Софийският университет с майката на ректора. Документът попада инцидентно при преподаватели в СУ. Договорът бил подписан сред Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова.

От него излиза наяве, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лв. заплащане. Сумата е платена за интервала 3 септември – 30 ноември 2018 година Парите са за проучване на потребностите от образование по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за правене на образователна стратегия и обучителни материали.

„ Виждам явна неправда. В изискванията на контракта и в дилемите, които са изпълнени, в действителност са заложени компетентности, за които има доста експерти в Софийския университет, които не са потърсени”, споделя тогава учител, поискал анонимност.

Освен това няма процедура по желание на специалисти, департаментът непосредствено показва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова. В контракта е посочено, че парите са от Департамента за информация и рационализиране на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

От университета не отхвърлят съществуването на контракта. Имало ли е други подобаващи експерти и знаел ли е, че договорът е подписан с майка му – проф. Герджиков избра да резервира безмълвие. Майка му - проф. Мария Герджикова също отхвърля коментар по тематиката. Същото направиха и останалите участници в контракта - шефът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.-ректорът Георги Вълчев.

От СУ обясниха, че са сключили контракт с проф. Герджикова поради професионалните й качества и опит.

Адв. Грета Ганева означи, че когато се касае за ректор на държавен университет, би трябвало да се вземе поради, че в случаите, когато изразходва обществени средства, той попада в обсега на Закона за противопоставяне на спор на ползи.

„ Тези хора не могат да подписват контракти със свои родственици, в това число по права линия, какъвто е този случай”, безапелационна бе тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР