В най-скоро време Русия ще ратифицира конвенцията за правния статут

...
В най-скоро време Русия ще ратифицира конвенцията за правния статут
Коментари Харесай

Медведев обеща Русия скоро да ратифицира конвенцията за правния статут на Каспийско море


В най-скоро време Русия ще ратифицира конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана от водачите на прикаспийските страни преди година в Актау, съобщи министър председателят на Русия Дмитрий Медведев.

Преди година, на 12 август 2018 година бе подписана спогодба за правния статут на Каспийско море. Русия счита да ратифицира този документ в най-скоро време, е споделил Медведев по време на първия Каспийски стопански конгрес, който се организира в Туркменистан.

Преди година държавните глави на Каспийската петорка подписаха в казахстанския град Актау спогодба за правния статут на Каспийско море, като този документ е исторически за района. Работата по документа тече повече от двадесет години – от 1996 година Подписи под конвенцията сложиха президентите на Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан. Документът урежда правата на петте страни във връзка с Каспийско море и отговорностите, свързани с усвояването на недрата и другите запаси.

Ратифицирането на ковенцията е от голяма важност за реализиране на газови планове, посредством които природен газ от Туркменистан може да доближава до Европа.

Медведев е отбелязал също по този начин, че прикаспийските страни би трябвало да приготвят проект за засилено икономическо съдействие в района, който да цели неведнъж увеличение на взаимния стокооборот. Говорейки за икономическото взаимоотношение, съветският министър председател е обърнал внимание на благосъстоянието на района на въглеводороди. В тази връзка той е подчертал, че икономическият профил на районните страни не би трябвало да се дефинира единствено от тази съставляваща. Според Медведев през XXI век районът би трябвало да има оптимална транспортна инфраструктура, високотехнологични и безвредни производства, стимулиращи ограничения за вложителите и да предлага неповторими механически артикули. Говорейки за транспортната инфраструктура, съветският министър председател е отбелязал, че директните транспорти в актуалния свят носят обилни доходи. По този мотив той е предложил привличане на оптимални транспорти по транс каспийските направления, понижаване на формалностите и въвеждане на интернационалните стандарти във връзка с пътническите и товарни транспорт. По думите му Русия счита да построи в Астраханска област корабостроителен клъстер.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР