В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са

...
В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са
Коментари Харесай

Средно по шест Е-та във фабричните козунаци

В най-разпространените козунаци в комерсиалните вериги тази година не са открити синтетични багрила, само че те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени даже и яйцата или различен техен сурогат. Средно във всяка марка има по шест добавени Е-номера. Това демонстрира обичайното преди Великден изследване на организацията " Активни консуматори ", което проучва състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са заявили. Отделно е извършен и лабораторен тест за съществуване на оцветителя Е102 (тартразин). В изследването са включени 16 марки козунаци, купени от търговски вериги и Женския пазар в София през март.
Пестенето от типичен съставки води до прибавяне в козунаците на " съвременни ", индустриално създадени първични материали. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой. " Очевиден е стремежът да се употребяват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с добавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е прибавянето на суроватка в козунаците. Това е заменяне на млякото с един по-същество отпадъчен артикул, притежаващ свойства, доста разнообразни от оригинала. Рецептите, забъркани със заместителите, разрешават да се понижи себестойността на продукта, несъмнено, за сметка на качеството ", сочи анализът.
Също по този начин усреднено във всяка марка се съдържат по шест добавени Е-номера. Това са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други, каквито няма в нито една домашна рецепта за козунак, акцентират още от организацията.
В същото проучване преди 6 години " Активни консуматори " открива вложение на жълтата багра татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, по тази причина организира същия тест и в този момент. Татразин не е открит, само че при 10 от 16-те марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази багра е по-приемлива от синтетичните бои, " само че демонстрира за следващ път, че в индустриалните предписания образните и вкусовите качества на козунаците се реализират с потребление на заместители и химикали ", разясняват от потребителската организация.
" Резултатите от нашето изследване демонстрират, че качеството е последна грижа на производителите на индустриалните артикули. Техните " козунаци " имитират успешно външния тип и усета на домашните, само че са доста надалеч от тях по отношение на вложените първични материали и технология на подготвяне. Съчетаването на голям брой публично позволени за приложимост заместители и добавени химикали в индустриалните предписания води до приемане на артикули с непредсказуеми качества, изключително във връзка с здравословните резултати. По създание потребителите са превърнати в лабораторни мишки и принудени да употребяват неизпитвани имитиращи храни. Дали те се отразяват отрицателно на здравословното положение в дълготраен проект ние не се наемаме да твърдим ", споделят в умозаключение " Активни консуматори ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР