Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно

...
Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно
Коментари Харесай

Епидемия от кражби: До 70% ръст на липси от кражби през 2023 г., отчитат търговците

Епидемия от обири е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а предходната година беше огромният проблем с растеж на неналичията – имаме сътрудници от асоциацията, които имат до 70 % растеж на неналичия от обири през 2023 година по отношение на 2022 година

Това сподели заместник-председателят на Българската ритейл асоциация (БРА)АксинияБаевапо време на конференция на тематика " Търговците регистрират рекорден брой обири от комерсиалните обекти. Взема ли страната съответни ограничения за справяне с тази зараза? ", която се организира през днешния ден в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София.

По думите наБаеваконкретните суми от откраднати артикули на годишна база мощно зависят от типа на сектора и размера на магазините.
Магазин в мол със100 000 лева загуби от обири, облекла и обувки се крадат по поръчка
Тя посочи, че най-вече се краде в най-големия мол в София, като магазин от 300 кв. м за предходната година има 100 000 лева загуби от обири.

Баеваподчерта, че сега са се събрали главно, с цел да дадат публичност на казуса.

" Ако преди се крадеше на дребно, в този момент приказваме за безусловно проведен бизнес на гърба на търговеца и на клиента. Дрехи и обувки се крадат по поръчка, по-късно се пласират проведено във Facebook групи и по други канали ", съобщи заместник-председателят на БРА, допълвайки, че когато пристигна нова стока, стават " тотални цели ".

Баеваказа, че познават някои от лицата с помощта на видеонаблюдението, само че те сменят градове и магазини, с цел да не бъдат хванати.

Тя уточни, че търговията на дребно има и доста други загуби, които търпи. Например спомагателни вложения в защита, като сега един охранител получава 7-8 евро на час. Най-простата охранителна система, която един магазин би трябвало да си постави – аларми на входа и в облеклата, коства 15 000 лв.. Отделно компаниите са принудени да дават бонуси за чиновници, които съумяват да заловен апаш, да усилват личния състав в опит да съумеят да обзет всичко и да се предпазят от набезите.

" Имаме стотици подадени тъжби, които приключват по един и същи метод – случаите се афишират за маловажни, крадецът бива пускан, от време на време връща стоката, само че от време на време тя е унищожена, от време на време не е цялата стока ", обясниБаева, наблягайки, че по този начин не се усещат предпазени.
Никаква поддръжка от страна на институциите
По думите на Валя Веселинова, член на БРА, има извънредно доста малолетни крадци, чиито обири също остават без последици.

Тя добави, че огромна част от търговците не желаят да подават тъжби, тъй като считат, че е загуба на време. Все отново Веселинова прикани да не се отхвърлят и да не престават да алармират, макар че за толкоз години и подадени тъжби, знаят единствено за един случай на наказан апаш.

БРА е организация с нестопанска цел, учредена при започване на 2009 година, съгласно информация на уеб страницата на асоциацията. Нейни членове са едни от най-големите задгранични и локални вериги с главен предмет на активност търговия на дребно в разнообразни браншове -облекла, обувки, спортни артикули, парфюмерия, мобилни оператори и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР