В навечерието на телевизионната премиера на филма Георги Господинов в

...
В навечерието на телевизионната премиера на филма Георги Господинов в
Коментари Харесай

Специална предпремиера на филма „Георги Господинов в убежището на времето“ на БНТ – празник на думите, българския език и вдъхновението

В навечерието на телевизионната премиера на кино лентата „ Георги Господинов в убежището на времето “ – на 31 май, сряда, от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в поредицата „ Българска национална телевизия Представя “ – и броени дни, откакто Георги Господинов дружно с преводачката Анджела Родел стана притежател на Международен „ Букър “ за романа „ Времеубежище “, специфична прожекция на кино лентата в София се трансформира в самобитен празник на думите, българския език, смисъла и вдъхновението.
 Георги Господинов с преводачката Анджела Родел.

Събитието в Дома на киното събра креативния екип на кино лентата и поредицата „ Българска национална телевизия Представя “, самия Георги Господинов и цялото му семейство, Анджела Родел, фенове, общественици и специфични посетители, измежду които кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, проф. Нели Огнянова, доцент Георги Лозанов, режисьорите Виктор Божинов, Явор Гърдев и Галин Стоев, Владимир Явашев и други.

„ Езикът е в основата на онази културна непрекъснатост, която дава нашата еднаквост, която ни прави общественост, нация, народ. Чл. 6 в Закона за малкия екран ни задължава да развиваме и разпространяваме българския език. А хората, които ежедневно полират думи, настройват словореда, безусловно жонглират със смисъла и звученето на езика ни – това са писателите. И нашата задача е да оказваме помощ на тях.

 Емил Кошлуков

От името на цялата телевизия желая да благодаря на Георги Господинов – Вие, с Вашата премия, направихте толкоз за разпространяването на българския език, колкото ние сами евентуално няма да създадем за години. За мен е чест и привилегия да показва този филм “, съобщи Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.       
 Георги Господинов на предприемиерата на кино лентата.

„ Благодаря на Българската национална телевизия, че направи този филм. Благодаря на моето издателство „ Жанет 45 “, на фамилията ми и на Анджела Родел. Имаме доста истории за описване и ми се желае тази премия да даде самочувствие на младите писатели, на хората на изкуството. Големите неща могат да бъдат казвани на разнообразни езици. Няма дребни езици, когато приказваме за същностните неща “, сподели Георги Господинов.

След прожекцията феновете на Георги Господинов и неговото творчество имаха опция да вземат участие във вълнуваща полемика, споделяйки своите мисли, усеща, послания и въпроси към писателя. Водеща на събитието бе журналистката от Българска национална телевизия Поли Златарева. Режисьор на биографичния филм „ Георги Господинов в убежището на времето “ от портретната документална поредност на публичната телевизия „ Българска национална телевизия Представя “ е Павел Г. Веснаков, оператор е Мартин Балкански.            

Гледайте кино лентата за Георги Господинов от поредицата „ Българска национална телевизия Представя “ – на 31 май, сряда, от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

Последвайте  във и.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР