В навечерието на Националния празник на България 3-и март, за

...
В навечерието на Националния празник на България 3-и март, за
Коментари Харесай

ППМГ Гео Милев са победителите в тазгодишната викторина 1000 причини да се гордеем, че сме българи

В навечерието на Националния празник на България 3-и март, за трети следващ път, бе извършена меджуучилищната викторина. Мотото " 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи " още веднъж сподели любознателността и обичта към българското. Първо място завоюваха възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия " Гео Милев ". Те се състезаваха против представители на още дванадесет учебни заведения - Гимназия с преподаване на непознати езици " Ромен Ролан ", Средно учебно заведение " Максим Горки ", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия " Лубор Байер ", Средно учебно заведение " Васил Левски ", Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори " Проф. Минко Балкански ", Спортно учебно заведение " Тодор Каблешков ", Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Иван Павлов “, Професионална гимназия по строителство и дървообработване " Инж. Недьо Ранчев ", Национално учебно заведение по музикални и театрални изкуства " Христина Морфова ", Търговска гимназия " Княз Симеон Търновски ", Професионална гимназия по облекло и хранене " Райна Княгиня " и Средно учебно заведение " Иван Вазов ".

Официално отриване на конкуренцията даде отрасловият зам.-кмет Надежда Чакърова. „ Уважаеми посетители, скъпи участници, за мен е чест да бъда тук измежду вас. Смятам, че една от главните цели на тази викторина е да увеличи самочувствието ни, тъй като да си българин е горделивост. В навечерието на Националния празник, желая да пожелая на всички не 1000, а най-малко 5000 аргументи да се гордеем с историята си. Пожелавам триумф! “, приветства Чакърова. Тя връчи премията на първенците, като им пожела постоянно да се стремят към максимума и да пазят България в сърцето си.
-->
Второ място от конкуренцията бе отредено за тима на ПГСАГ „ Лубор Байер “. Тяхното отличие бе връчено от зам.-кмета Милена Желева. „ Искам да се обърна към всички присъстващи с апела да намерят своите най-малко 1000 аргументи да градят сегашното и бъдещето в нашата татковина, и несъмнено - в нашия град Стара Загора “. Трето място получиха възпитаниците на ПГКНМА „ проф. Минко Балкански “ от Петър Калчев, който им пожела да надграждат и след време да бъдат участници в изданията на алманаха " 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи ".

Състезателите от 8. до 12. клас, мериха познания в пет кръга, които обгръщат пет тематики – " Бележити старозагорци ", " Изкуство и просвета ", " Забележителности ", " Открития " и " Исторически събития ". Жури, в състав Надежда Чакърова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петър Калчев, шеф на Регионалния исторически музей, Петър Желязков, общински консултант и един от издателите на алманаха " 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи ", Георги Туртуриков, омбудсман на Стара Загора, и Мария Цоловска, старши специалист по организация на междинното обучение в Регионално ръководство на образованието прави оценка възпитаниците в конкуренцията. Специални посетители и оценяващи на тазгодишното издание на викторината, даващи награди за автентичност, бяха прабългарска школа за оцеляване „ Бага Тур “, които избраха да наградят НУМСИ „ Христина Морфова “, СУ „ Максим Горки “, както и Спортно Училище „ Тодор Каблешков и съдружие „ Брат за Брата “, които пък отличиха участниците от ПГКНМА „ проф. Минко Балкански “.

Всички участници в междуучилищната конкуренция получиха грамоти, както и книги за учебните библиотеки от Община Стара Загора. Председателят на ПК по обучение, просвета и отбрана на правата на децата в Общински съвет Валентина Бонева, в символ на поддръжка, подари на участниците алманахът „ 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи “ с обръщение да работят, творят и живеят по този начин, че да оставят диря в историята на Стара Загора.

Официални посетители на събитието бяха още Милена Йолдова, шеф на РУО Стара Загора, Иванка Сотирова, специфичен посетител, Николай Диков, някогашен общински консултант и другар на младите, шефове на учебни заведения, представители на институции.

Специален подарък, икебана с цветовете на българското знаме – бяло, зелено, алено, бе връчен на Иванка Сотирова за дългогодишната поддръжка към младите и тяхното развиване. „ Поздравявам всички участници, вие сте спечелили, тъй като имате куража и знанията да участвате в това съревнование. Нека в идващото издание да забележим представители на всяко едно старозагорско учебно заведение. Искам да ви прикани да вземете присъединяване и в утрешното шествие във връзка 3-и март “, сподели Иванка Сотирова.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, в партньорство с учебни психолози и педагогичен съветници, взаимно с публичния медиатор и Младите омбудсмани, Кметът на Млада Загора и Младежкия общински съвет.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР