В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс

...
В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс
Коментари Харесай

Захариева приветства единомислието между мнозинството в НС и правителството за Украйна

В навечерието на извънредно значимата среща на НАТО във Вилнюс 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - внесоха общ план на декларация за Украйна. Това съобщи Екатерина Захариева, ръководител на Комисията по външна политика.

Захариева напомни, че България постоянно е подкрепяла политиките на отворени порти на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази поддръжка на Запада е била единствено на думи, тъй като съдружниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война против Украйна е трансформирала обстановката.

“След възобновяване на мира Украйна би трябвало да стане член на НАТО. Тя би трябвало да получи ясна вероятност, с цел да извърши промени. Сигурността на Европа и България няма по какъв начин да се подсигурява без мир. ” - акцентира Захариева.

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев сподели, че планът на декларация дава отговор на задачите на българската външна политика.

“МВнР приветства самодейността за приемане на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО.

Проектната декларация дава отговор изцяло на политиката на НАТО за отворените порти, която беше оповестена в Букурещ през 2008 година ” - сподели Стойчев.

“Добре е Народното събрание и държавното управление да гледат в една посока ”, сподели Захариева, като добави:

" Съюзниците и Украйна би трябвало да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета страна. ”

От " Възраждане " се оповестиха против декларацията, заявявайки, че тя води до дипломатическо напрежение. “Възраждане ” считат, че документът е припрян, тъй като не било ясно дали Украйна ще съществува като страна след войната.

Тази позиция провокира остра реакция от страна на ГЕРБ.

“Моля да не повтаряме лъжите на съветската агитация. Да пазим интернационалния ред, основан след Втората международна война. Политиката на отворени порти би трябвало да стане ефикасна с военната помощ, която предоставяме на Украйна. ” - сподели Даниел Митов. Той добави, че декларацията няма да докара до никакво дипломатическо напрежение, тъй като връзките ни с Русия така и така са на най-ниското си равнище. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР