В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми

...
В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми
Коментари Харесай

Как Ердоган се меси в германските избори

В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, конгреси и обществени медии грижливо се популяризират рекомендации по какъв начин да се гласоподава и по какъв начин не. Някои апели даже наподобяват като апели за протест.

Привържениците на турската ръководеща Партия на справедливостта и развиването (ПСР) интензивно споделят постове за немските партии, правят оценка тяхната работа и дават препоръки за кого да се гласоподава. Консерваторите не трябва да получават поддръжка поради своята политика по отношение на исляма. Социалдемократите също са изключени поради благосклонностите им към турската съпротива. Същото се отнася и за Зелените, и за Левите. Свободната демократическа партия също не е другар на Анкара и мюсюлманите, респективно всички тези партии са неизбираеми. Това звучи съвсем като апел към протест на изборите.

Агитацията е в интерес на дребните партии

Подобни инструкции се чуваха и преди немските парламентарни избори през 2017-а година. Тогава президентът Реджеп Ердоган персонално прикани гласоподавателите от турски генезис да не гласоподават за ХДС/ХСС, Социалдемократическата партия и Зелените - те всички са врагове на Турция!

Близките до ПСР организации агитираха за Съюза на немските демократи - дребна партия, учредена от немски турци и участваща във вота единствено в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където завоюва 12 % от гласовете на гласоподавателите от турски генезис. Тези 12 % се равняваха на 0,4 на 100 от всички гласове в провинцията или на 0,1 % от гласовете в цялата страна. На сегашните избори не взе участие нито една партия с турски корени. Въпреки това кръговете към ПСР желаят да се намесят в изборите, които стават все по-оспорвани.

От пролетта редица млади гласоподаватели от турски генезис работят за Партията на справедливостта на 80-годишния някогашен политик от ХДС Юрген Тоденхьофер, който от години се показва за специалист по исляма. Близката до Анкара мигрантска партия " Обединение за нововъведения и правдивост ", която няма да взе участие на изборите за Бундестаг, също поддържа плана на Тоденхьофер.

Реалистични шансове няма

Германската стратегия на турската държавна телевизия TRT непрекъснато излъчва позитивни материали за Тоденхьофер и неговата партия. В един от тях даже се твърди, че той може да получи девет % от гласовете. Роденият в Гелзенкирхен футболист Месут Йозил също поддържа политика.

Всички са наясно, че тази дребна партия няма шансове да се озове в идващия Бундестаг. Но не става въпрос за това. От години лобито на ПСР се пробва да разшири своето въздействие в Германия посредством дребни политически субекти. Целта е дълготрайно обмисляне на държанието на изборите за Бундестаг и за Европейски парламент, както и при тези на локално равнище. И най-много да се предотврати избора на " враговете на Турция " - Зелените и Левите.

Не е ясно доколко гласоподавателите се въздействат от турската агитация. Общо към 1,5 % от имащите право на глас имат турски корени. Но тези близо 900 хиляди души са пъстра и хетерогенна група.

Според проучване на университета Дуисбург-Есен и университета в Кьолн 35 % от гласувалите немски турци са избрали социалдемократите, 20 % - християндемократите, 16 % - левите, 13 на 100 - зелените и 4 на 100 - либералите. Интересна е и оценката на тази група за турския президент Ердоган. В скалата сред -5 и +5, той получава междинна оценка -2,5.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР