В навечерието на 24 май - Деня на светите братя

...
В навечерието на 24 май - Деня на светите братя
Коментари Харесай

Десети майски краеведски четения се проведоха в Мездра /снимки/

В навечерието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, в Мездра се организираха Десетите майски краеведски четения. Организатор на събитието, което е от програмата на 47-мите Празници на културата „ Мездра - май “, бе Краеведското сдружение при градското НЧ „ Просвета 1925 “. Гости на форума бяха Калина Тодорова, заместник-председател на Регионално краеведско сдружение - Враца, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова и заместник-кмета Нели Минева.
„ Майските краеведски четения се организират годишно от 2011 година насам, като се изключи предходната година заради пандемията от COVID-19, означи при откриването на форума Мирослав Гетов, ръководител на Краеведско сдружение - Мездра. В досегашните 10 издания са показани 141 изследвания за предишното на родния край от древността до наши дни. Със свои разработки в четенията са взели присъединяване общо 38 краеведи от Мездра, съставните села на общината, Враца и София, измежду които проф. Петър Петров - дълготраен учител по история в СУ „ Св. Климент Охридски “, Весела Пелова от Държавен списък - Враца, Ваня Желязкова от Регионален исторически музей - Враца, публицистите Илия Борисов и Кирил Андровски. В четенията вземат участие постоянно представители на локалните читалища и, което е най-радващо - много младежи “.
В тазгодишното, юбилейно издание на краеведските четения бяха показани 15 изследвания. Сред тях бяха проучвания, свързани с националните обичаи и традиции, като например разработките на Янка Николова „ Оброците на с. Моравица “, на Лиляна Лещарска „ Празникът Св. Никола (Никулден) в с. Царевец “, на Милка Пухалска „ Забраждане - мотиви и способи на забраждане в с. Долна Кремена “ и на Венцислава Шопова „ На Сирни заговезни в с. Дърманци “.
Интерес провокираха също проучванията на Христина Маринска „ Най-нови изследвания за религиозния живот в с. Кален “, на Елка Русева „ Книжовен живот във Враца и врачанско през средновековието “, на Калин Топалски „ За особеностите на някои местности в землището на с. Царевец и на някои прилежащи села “ и на Петър Вутов „ Исторически данни за с. Игнатица “.
Любопитство разсъниха още очерковите изследвания на Мариана Димитрова „ Каменарът с духа на Караджата “, на Ивана Захариева „ Сем. Борис и Василка Стаменови от с. Типченица “, както и проучванията на Мирослав Гетов „ Денят на националните будители в празничния календар на Мездра сред двете международни войни (1919-1939 г.), на Рени Митева „ Пътят на образованието в Мездра в летописните книги на ОУ „ Христо Ботев “, на Светла Кръстева „ Моят взор в предишното на Мездра “ и на Светла Дамяновска „ Художникът на Искърския край - Биография и творчество на Върбан Бояджийски “ (1931-1994 г.). Сладкодумната Анета Дилова пък описа „ Неизмислени радостни истории “.
Акцент в четенията беше ретроспективната галерия на остарели печатни издания „ О, спомняте ли си, госпожо - модата на 30-те години на XX век”, показана от Тихомир Илчев.
Всички участници получиха колаж от фотоси, проследяващи досегашните издания на краеведските четения, грамоти, книгата на Красимир Лука „ Античните монументи в община Мездра “ (2004 г.), „ Каталог на средновековните фестивали и събития “ и „ Каталог на средновековните и римски групи за възстановки “, издадени по Проект „ Добре пристигнали в Средновековието”, осъществен от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично съдействие Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 година Наградите връчи Валентина Цекова, секретар на НЧ „ Просвета 1925 “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР