В навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на България БЧК

...
В навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на България БЧК
Коментари Харесай

Българският Червен кръст почете паметта на героите-медици

В навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на България БЧК отдаде респект пред Докторския монумент и се преклони пред паметта на медиците, починали, спасявайки човешки живот измежду ужаса на сраженията, в окопите и лазаретите по време на Руско-турската освободителна война.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров произнесе малко слово, в което съобщи:

„ Преди 30 години, на 2 март 1993 година по самодейност на Българския Червен кръст, паметникът, пред който в този момент стоим, беше тържествено осветлен по каноните на източноправославната черква за първи път от своето основаване 110 години по-рано. Днес, ние сме още веднъж тук, с цел да спазим традицията. През последните няколко години преживяхме доста. Но успяхме още веднъж да потвърдим, че дружно можем и ще продължим да устояваме на превратностите на времето. Дължим го на тези 531 имена и на хилядите незнайни герои, които ни предават своя завет от каменните страници на паметника. Завет, който праволинейно следват българските червенокръстци и военните медици. Дълбок реверанс пред святото дело на героите! “

Специален посетител на церемонията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. В словото си тя означи, че когато хората минават около този монумент, като че ли всички стъпват на пръсти, с цел да не смутят съня на медицинските сестри, на лекарите, на санитарите и на хората, които не са пожалили най-святото, най-скъпото, с цел да я има през днешния ден свободна България. Вицепрезидентът благодари на ръководителя на БЧК акад. Христо Григоров и на Българския Червен кръст.

„ Днес повече отвсякога имаме потребност от вас – при спорове, естествени бедствия, имаме потребност от лекарите, за които се сещаме единствено тогава, когато бедствието е надвиснало над главите ни “, съобщи вицепрезидентът.

„ БЧК още веднъж сподели по какъв начин може да бъде остров на спасението. Вие бяхте на първите линии, когато трябваше да посрещнете хората, бягащи от войната ", посочи Йотова във връзка активността на организацията по подпомагането на украинските жители, потърсили протекция в България.

„ Иска се доста особена човешка душа, с цел да издържиш на тази тъга и да видиш най-сетне искрицата вяра в очите на тези хора, по тази причина заслужавате нашата признателност “, добави още Илияна Йотова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР