В Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

...
В Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България
Коментари Харесай

В Плана ни за възстановяване и устойчивост има средства за геотермална енергия, не толкова за балнеология и туризъм



В Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България са планувани 363 млн. лева за изследвания в региона на геотермалните води, за подкрепяне на балнеологията и туризма, само че към момента не е напълно ясно какви планове ще могат да се финансират.

Именно по тази причина беше извършена трета кръгла сама, в която от сектора се разискваха настоящите проблеми и благоприятни условия.

Това изясни пред Радио София Сийка Кацарова – ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм () и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

" Нашите минерални води са нашето злато . Вече 15 години БСБСПА работи за това, страната ни да бъде позиционирана на интернационалния пазар като дестинация за първокласен целогодишен здравен туризъм. Познаваме и проблемите на българските кметове, и продуктите в Европа. С тази рамка в Плана, която е призната обаче, на практика няма да може да стане подкрепяне на българската балнеология и туризъм ", сподели Кацарова.

Тя даде образец с Унгария, където са отделени 260 млн. евро развиване и саниране на съществуваща инфраструктура, обвързвана с минералните води за техните курорти с локално и национално значение. При нас средствата се напълно ориентирани към изследване на нови дълбочинни геотермални залежи за потреблението им за електрическа енергия и отопление. За мнение никой не е питал нито кметовете, нито специалисти на БСБСПА.



В България разполагаме със остарял сондажен фонд, който на процедура се саморазрушава. Нямаме никаква тактика, която да дава насочи за вложения в този бранш, добави пред Радио София Величко Величков , изпълнителен шеф на Българската асоциация на подземните води.

" Имаме обилни вложения за геотермална сила и в същото време липса на политически и държавен интерес и нула вложения за нещо, което имаме и е действително . Много чужденци приказват за положителните ни минерални води, само че сме на път да се разделим с тази легенда ", посочи Величков.

По думите му, капацитетът ни за геотермална сила не е огромен . По-добри са вероятностите за нови залежи на термални води с балнеоложки качества.
Чуйте още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР