В настояването на премиера за участието на България (съгл. приетата

...
В настояването на премиера за участието на България (съгл. приетата
Коментари Харесай

Владимир Маринов алармира, че посредничеството на България за украинско зърно е потенциална заплаха за българските търговци и производители

В настояването на премиера за присъединяване на България (съгл. признатата Декларация в НС) за логистична поддръжка за експорт на почти 20 млн. тона пшеница от Украйна има редица неясноти и слага под въпрос сигурността на зърнопроизводителите в България, разяснява пред медиите националният представител на АБВ в ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Владимир Маринов.

Той изясни, че в действителност това е гледище от американска страна, а пък Украйна, посредством зърно, стартира да изплаща отговорностите си за оказаната помощ и оръжие, която Съединени американски щати им обезпечава – система, законно регламентирана в Съединени американски щати.

Посредничеството на България, посредством пристанище Варна, да обезпечи износа на украинското зърно, буди няколко въпроса:
Пристанище Варна не разполага с потенциал, който да обезпечи обслужването на такова количество зърно във времето. Ако тези потенциали на пристанище Варна бъдат ангажирани с украинско зърно, това подлага под подозрение стокообмена и комерсиалния оборот на българските търговци и производители, които ще бъдат лишени от опция да употребяват пристанището във Варна в огромната му част.Кой и по какъв начин подсигурява сигурността на тези доставки и има ли гаранция, че украинско зърно няма да попадне на българския пазар, в случай че попадне – на каква цена? Ако попадне на българския пазар контрабандно, за сметка на българските производители, кой понася отговорността?Контролът би трябвало да се реализира от Агенция „ Митници “, от Национална агенция за приходите и фитосанитарния надзор на България. За задачата е нужна ясна система (ако изобщо се случи) – с какъв превоз, за какво не се предложат други пристанища, включително и в прилежаща РумънияКакво ще коства на България това ходатайство и какво ще получи страната ни в подмяна и по какъв начин е предпазен националният ни интерес.
Владимир Маринов сигнализира също, че над 15% от продоволствието за африканския континент идва от Русия и Украйна. Ако тези доставки спрат, бежанска вълна от Африка към Европа е неизбежна.

Марино разяснява също, че до ден сегашен България не е купила и кг зърно, в подтекста на оповестеното държавно желание за пазаруване на спомагателни количества, които да обезпечат страната ни с качествена суровина при възможна рецесия поради войната. Въпреки, че начинанието бе лишено от смисъл (към средата на март), държавното управление тогава взе решение, напомни Маринов. До през днешния ден реализация липсва заради редица административни несъгласия. Към днешна дата обаче налични количества зърно няма, а и цената е доста по-висока от в началото оповестените планове (към средата на март). Възможностите към днешна дата са суровината да бъде купена посредством бюджета (актуализиран) на Националния запас от тазгодишната годишна продукция. Тя ще бъде на пазарните цени, ще отбрани интереса на производителите и ще отбрани продоволствието в страната, изясни Владимир Маринов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР