В настоящия момент минималната работна заплата у нас се определя

...
В настоящия момент минималната работна заплата у нас се определя
Коментари Харесай

Бизнесът предлага нов модел за договаряне на заплатите

В сегашния миг минималната работна заплата у нас се дефинира административно, с Постановление на Министерски съвет, без да се регистрират справедливи стопански фактори. Ние предлагаме нов модел, съгласуван с продуктивността на труда, с инфлацията и растежа на стопанската система, който е по-справедлив и лимитира несъразмерното увеличение на възнагражденията. Това сподели Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред телевизия "Блумбърг ".

Според него, нарастването на заплатите в бюджетния бранш с 10 % през 2019 година ще даде отражение на размера на заплатите в частния бранш, защото и двата бранша се конкурират на пазара на труда.

"Човешките запаси са доста значими за правенето на бизнес, може да се понижат вложенията или други разноски, само че би трябвало да се намерения за увеличението на възнагражденията ", уточни той.

Ръстът заплатите, по думите на Иванов е предстоящ, само че оповестеното нарастване в бюджетната сфера няма да е премерено.

"В момента ние сме в стадий на стопански растеж, само че съгласно цикличността на стопанската система би трябвало да се намерения и за времето на спад. Когато по време на стопански напредък се усилват заплатите, би трябвало да се вземат нужните ограничения за реакция и по време на рецесия, когато също ще се изплащат с това нарастване. Сега е момента да се усъвършенства държавната администрация, да се електронизира работата й, да се понижат избрани разноски и да се редуцира тук-там личен състав, с цел да се посрещне идващия стадий. Много по-трудно е да се извършват политиките по нарастване на възнагражденията по време на рецесия ".

На идна кръгла маса за на нов модел за договаряне на работната заплата, проведена от АИКБ, той ще се показа като разследване от осъществяването на план на асоциацията, с този модел се цели да се реши казуса с несъразмерното увеличение на заплатите без да се регистрират справедливи стопански индикатори, изясни още Иванов.

"Към сегашния миг минималната работна заплата се дефинира с разпореждане на Министерски съвет, всяка година се актуализира и не е обвързана с растежа на стопанската система и с растежа на продуктивността.Ние предлагаме модел, който регистрира главно растежа на продуктивността и на инфлацията, за договаряне, а не административно установяване на работната заплата по сектори, което ще понижи натиска върху пазара на труда и ще реши проблемите за несъразмерното увеличение на възнагражденията за ниско квалифицирания личен състав ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР