В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за

...
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за
Коментари Харесай

Постите - пречистване на душата и тялото

В нашата актуалност постите са изгубили религиозното си значение за огромна част от хората – те или се отнасят надменно към тях или ги свеждат до елементарна диета. Ако пристъпите към тях обаче само с вярата, да свалите няколко непотребни кг, несъмнено ще останете разочаровани. Смисълът на постите е напълно различен – реализиране на естетика сред душата и тялото.

Затова постът изисква освен да изключим от менюто си месото и млечните артикули, само че и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, експанзията и завистта към близките, които са разрушителни най-много за самите нас. Ако не сте вярващи, несъмнено ще си кажете, какъв е смисълът. Фактът, че постите са метод за реализиране на естетика от най-дълбока античност и съществуват освен в християнството, само че и в будизма, юдаизма и мюсюлманството, приказва, че смисълът им е повсеместен и не се свежда до една избрана вяра.

Разпространеното мнение, че лишаването от месо и млечни артикули ще отслаби организма ни, е илюзия. Истината е тъкмо противоположната – животинските артикули са слузообразуващи и съдържат доста отрови, които се натрупват в тъканите. Тялото ни има единствено два метода, по които може да се освободи от слузта – или посредством дълготрайно постене или посредством повдигане на висока температура. Затова в случай че пренебрегнете постенето, най-вероятно скоро ще се почувствате болнави, ще усещате непрекъсната отмалялост и ще загубите тонуса си.

Смисълът на постенето обаче напълно не се изчерпва с медицинските изгоди. Човешката душeвност и физика са надълбоко свързани и пречистването на тялото е метод за реализиране на духовна естетика. По време на поста ще забележите по какъв начин все по-рядко сте нервни, раздразнителни или дребнави. Най-малкото лишението от избрани храни е каление на волята, а точно от нея зависи триумфът ни в множеството инициативи.

Не бива да забравяте обаче, че същинският пост изисква също самоограничение от алкохол, полови контакти и шумни занимания. Смисълът е за избран интервал от време, да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развиване.

Всъщност, в случай че вярно съставите менюто си по време на, даже е допустимо да не усетите лишаване. Не инцидентно те се назовават „ рибни ” – през множеството време е позволено яденето на риба и безгръбначни – охлюви, калмари, скариди и всевъзможни други морски блага. Те са едни от най-полезните, вкусни и леки храни. Трябва да спазвате непоколебим пост (единствено растителна храна с олио) единствено през дните от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, всички сряди и петъци. В тези интервали можете да си доставяте нужните белтъчини и витамини с ядки, разнообразни кълнове, пълнозърнести артикули, доста пресни плодове и зеленчуци. Не рядко постите стават мотив да обогатим еднообразното си меню и да се храним с вкусни и потребни артикули, които другояче рядко участват на масата ни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР