В над една четвърт от обществените поръчки има завишен риск

...
В над една четвърт от обществените поръчки има завишен риск
Коментари Харесай

Цветомир Тодоров по Дарик: При над 25% от обществените поръчки има завишен риск от корупция

В над една четвърт от публичните поръчки има повишен риск от корупция. Това заяви в “Кой приказва ” по Дарик Цветомир Тодоров от Българския институт за правни начинания. Той разясни, че доста постоянно в оценката на публичните поръчки има индивидуален детайл от хората, които би трябвало да правят оценка предложенията. В 64% от поръчките в строителството има индивидуален детайл при оценяването.

Тодорв даде образец, че доста постоянно се желае предходен опит в конкретиката на публичната поръчка, само че все пак не се утвърждават компании с подобен. Той уточни поръчка за ремонт на детска градина с плосък покрив, 400 кв м. Едната компания е правила два такива обекта, само че със скатен покрив и плосък покрив. Според комисията въпросната компания няма опит.

“Всеки самичък си преценява ” - по този начин поддържат връзка възложителите с кандидатите… Кандидатите може да желаят пояснение от изпълнителя, само че да не го получат както би трябвало ”, добави гостът.

По думите му дебатът за корупцията като че ли е извърнат в посока спор за властта.

“Всички принадлежности, които се създават от страната, се трансформират в инструмент за задържане на властта, а а би трябвало да борят корупцията ”, сподели Цветомир Тодоров.

“Дебатът за корупцията се трансформира в дъвка в устата на политиците. Около 7-8 години стана доста очевидно това нещо, след последните промени в конституцията. До оня ден правосъдната промяна беше акцент - една дъвка се сменя с друга ”, разяснява още специалистът.

От Българския институт за правни начинания проведоха събитие, на което събраха трите магистратски специалности на едно място. Това съгласно Тодоров се случва за първи път от 30 години, което е изненадващо, поради, че би трябвало да са коментирали измененията в правосъдната промяна. “Видя се, че те мислят в една посока за промяната - консенсусът е, че орязването на пълномощията на прокуратурата няма да докара в вероятност до нищо положително в нашето общество ”, добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР