В първата седмица след Великден, наричана още Светла седмица, шестият

...
В първата седмица след Великден, наричана още Светла седмица, шестият
Коментари Харесай

На Светла събота почитаме Св.Йоан Кръстител

В първата седмица след Великден, наричана още Светла седмица, шестият ден е Светла събота. На днешния ден с червени яйца на гроба се почитат умрелите близки. По остарял национален бит дамите не правят къщна работа, не перат, не шият. Ден за отмора и респект на мъртвите и на Свети Йоан Кръстител.

Седмицата се назовава Светла, тъй като Възкресението на Исус Христос донася прояснение и вяра за безконечен живот на индивидите.

На този ден се уважава Св. Йоан - последният старозаветен оракул, наименуван Предтеча и Кръстител по тази причина, че точно той открива на определения израилски народ Исус Христос като Месия-Спасител, и по-късно Го кръщава във водите на река Йордан.

Св. Йоан Кръстител бил монах. Оставя завет към еврейския народ: " Покайте се, тъй като се приближи Царството Небесно ". Този завет се отнася до всички индивиди, тъй като значи да се разкаем за греховете си, да изобличаваме греховете на другите, в това число и на ръководещите. На такива изобличения от Св. Йоан е бил подложен и самият цар Ирод Антипа, както и неговата противозаконна брачна половинка Иродиада, с която го свързвала кръвна родствена връзка.

Заради тези свои изобличения Св. Йоан е хвърлен в тюрма. Заради любовта му към истината, самичък Господ Исус Христос споделя за него, че " няма по-голям от Йоан сред родените от жена ".

За своята праведност Св. Йоан е осъден от подлите интригантки Иродиада и нейната щерка Саломе. На един гуляй Саломе, подучена от майка си, желае от цар Ирод да отсече главата на св. Йоан Предтеча, и да й я сервира. Ирод извършва желанието й - Св. Йоан Предтеча е посечен в тъмницата си, а главата му - поднесена на ястие пред жестоката Саломе.

Според поверието на днешния ден дамите не трябва да се мият и да перат, с цел да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Не се кроят и шият облекла, тъй като, който се облече с такава дреха, ще почине. На 25 април имен ден честват всички, които носят името Марко.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР