В началото са 10-15 отличия. Главно купи, завоювани в осем

...
В началото са 10-15 отличия. Главно купи, завоювани в осем
Коментари Харесай

Добре дошли в катедралата на ЦСКА – музеят, който вече 71 години тържествува

В началото са 10-15 оценки. Главно купи, завоювани в осем дисциплини. Една относително огромна стая във Военния клуб на бул. Руски, а от 1967 година до наши дни – на стадион „ Българска войска “. 1054 оценки от 28 типа спорт. Казват, че сходна сбирка не съществува на никое място по света. Тя може да бъде забелязана единствено тук… в Музея на спортната популярност на ЦСКА.

Музея на спортната популярност на ЦСКА

Успехите на Обединените спортни клубове на ЦСКА порастват от ден на ден. Дотолкова, че доближават 36 типа спорт. В интервала от 1970-а до 1985 година спортистите на ЦСКА са ненадминати. Клубовете се радват на най-вече олимпийски и балкански първенци. Футболният тим не пропуща година, в която да не е първенец или вицешампион. И някъде там, сред триумфите и последвалата горделивост, дисциплините понижават, а музеят замира.

Така е близо 10 години. За да пристигна 9 септември. Но в 2002 година новият-стар музей още веднъж отваря порти. Първи са ветераните – участници в шампионския тим, спечелил футболната купа през 1948-а

Днес може да го посети всеки. Входът на музея е свободен за тези, които желаят да се допрян до историята на Централния състезателен клуб на армията. Или казано простичко – ЦСКА.

Ракетата на Мануела Малеева , жълтата фланелка на колоездачната легенда Ненчо Христов , шпайковете на Христо Марков .-->
Футболните титли на армейците посрещат всеки клиент още с първите му крачки и го водят на прочувствено пътешестване из историята и корените на ЦСКА. Няколко купи притеглят вниманието със своето екзотично наличие. „ Мохамед V “ – от Мароко, извоювана през 1967 година Две купи от Палма де Майорка. Едната – извоювана през 1971 година след 2:0 над Атлетико Мадрид, а другата – година по-късно с 1:0 против Барселона. Преходната кристална купа на Футболния съюз. ЦСКА я печели девет следващи години. Съвсем справедливо оригиналът е владеене на музея.

Славните витрини пазят особено място и за футболните оценки на Иван Колев, Димитър Пенев, Стойчо Младенов и Христо Стоичков . Златната обувка на Камата и копие на златната му топка от 1994-а са измежду най-ценните експонати в музея. Важно място в експозицията заема и орденът „ Стара планина “ I степен, който прави Димитър Пенев един от първите спортисти, носители на това влиятелно за страната ни отличие.

Голяма част от останалите 1054 червени оценки не намират място във витрините на музея и чакат своя момент на популярност. За всичко това се грижи един човек, който може да постави знак за тъждество сред своето име и името на клуба. Александър Манов – доайен в спортната публицистика и дълготраен пресаташе на клуба. Вече 20 години е шеф на Музея на спортната популярност на ЦСКА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР