В началото на зимния семестър мнозина студенти и докторанти откриват,

...
В началото на зимния семестър мнозина студенти и докторанти откриват,
Коментари Харесай

Бездомни: Защо студентите в Германия трудно намират жилище

В началото на зимния учебен срок мнозина студенти и докторанти откриват, че нямат огромни шансове да си намерят стая в студентско общежитие или в споделено жилище на налична цена.

Колко неприятно е ситуацията си проличава от обстоятелството, че Студентското сдружение в град Гьотинген е наело хотел, в който студентите да живеят преференциално през първите седмици на семестъра. Още по на юг, в Мюнхен, където студентите заплащат приблизително по 720 евро месечен наем, се е появил къмпинг, предлагащ понижени цени за настаняване на студенти.

Липсват 700 000 жилища

В началото на тази година Институтът " Едуард Пестел " откри в свое изследване, че в Германия има дефицит на близо 700 000 жилища, изключително на налични цени. А наемите са се повишили фрапантно -  изключително в огромните академични градове.

От най-малко десетилетие насам неналичието на налични жилища за студентите в огромните градове съставлява " трагичен проблем ", споделя Матиас Анбул, ръководител на Управителния съвет на Мрежата от студентски организации в Германия (DSW). Понастоящем DSW ръководи 1700 общежития в цяла Германия, в които могат да живеят към 196 000 студенти. Повече от 32 000 души са в описи на чакащите.

Жилища на налични цени?

22-годишният Мерлин от Свободния университет в Берлин споделя: " Мога да давам по към 500 евро на месец за наем, само че постоянно наемодателите даже не дават отговор на запитванията ми ", споделя младежът, който е в първия учебен срок на следването си и сега живее ту при родителите си отвън Берлин, ту при вуйна си, чийто апартамент е по-близо до Свободния университет.

Талина, студентка по ветеринарна медицина, споделя, че през август ѝ е бил даден единствено един месец, с цел да напусне жилището си и да освободи жилището за семейство. Нейната състудентка Ели, също на 21 години, живее краткотрайно в жилище, което би трябвало да освободи още до края на годината.

Тази задача няма да е лесна: Средният наем за една стая в Берлин се е удвоил през последното десетилетие и е достигнал 650 евро, което е със 100 евро повече от предходната година. А държавната помощ за жилищен наем на студенти по Федералния закон за подкрепяне на образованието (BAföG) остава непроменена - най-много 360 евро.

Поради това от ден на ден студенти аплайват за място в студентските общежития, споделя Яна Юдиш, говорителка на Студентския съюз в Берлин. Сдружението разполага с 9000 места за настаняване, само че в листата на чакащите са 4900 души. В момента студентите чакат най-малко по три семестъра, до момента в който си намерят жилище. " Много студенти са склонни да се реалокират в покрайнините на града или даже отвън него и да пътуват на дълги дистанции, с цел да заплащат по-нисък наем ", споделя Юдиш.

Чуждестранните студенти са изключително затруднени

Намирането на жилище е един от най-често срещаните проблеми, с които студентите в Германия се сблъскват. " Някои съумяват да наемат стая с гаранция от родителите си, само че изключително задграничните студенти нямат тази опция и им е извънредно мъчно ", споделя Томас Шмит от Комитета на студентите в Берлин.

През последното десетилетие броят на студентите в Германия се е нараснал с близо милион до към 2,9 милиона души. Това обаче не е било съпроводено с вложения в обществената инфраструктура, нужни за справяне с този възходящ брой, изяснява Щефан Гроб, заместник-генерален секретар на Мрежата от студентски организации DSW.

" Опасяваме се, че се движим към общество с две съсловия, в което по-богатите ще могат да учат, тъй като могат да си разрешат жилище чартърен, а другите не могат. Би било злополука, в случай че парите дефинират кои хора могат да учат, а не техните качества. Освен това студентите в този момент се конкурират за жилище и с редица други обществени групи: по-възрастни хора, млади фамилии, хора с ниски приходи, бежанци и други Така че това не е единствено академични, а и обществен проблем ", акцентира Гроб.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Безплатно и прелестно: обстоятелства за следването в Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР