В началото на XVIII век ароматното синьо сирене е открито

...
В началото на XVIII век ароматното синьо сирене е открито
Коментари Харесай

Стилтън - изисканият деликатес

В началото на XVIII век ароматното синьо сирене е намерено във плантация в графство Лейчестер. То бързо става обичано на пътуващите сред Лондон и Йорк, които спирали в известната страноприемница Бел Ин в село Стилтън, намиращо се на комерсиалния път от Йорл до Лондон. Реално в селото в никакъв случай не се е произвеждало тъкмо това сирене. По стичане на събитията обаче, най-популярното британскo сирене през днешния ден е получило точно името Стилтън.

За разлика от познатите от епохи сирена Рокфор и Горгонзола, британското сирене Стилтън става известно едвам от три епохи. За този къс интервал обаче то съумява да придобие голяма известност и статут на изтънчен деликатес.

Сиренето Стилтън постоянно е наричано царят на сирената. То се счита за един от най-изисканите деликатеси. Оригиналната рецепта за производството му се предава през вековете от уста на уста. Познанието за нея е известно на едвам 7 мандри. Само те имат лиценз да създават изискания артикул.

Цветът на сиренето Стилтън прилича слонова кост. Притежава мощен мирис и мека, ронлива консистенция. Характеризира се с лют послевкус. За производството на 1 кг са нужни внушителните 10 л краве мляко. Процесът на произвеждане също не е къс. На сиренето са нужни към 9 седмици с цел да узрее. Специфичното при него е, че кората му се отстранява и не се яде.

Слабо знае се, че с изключение на наследник Стилтън, има и бял. Той се създава по-малко по-различен метод от синия. Интересното е, че белият Стилтън може да се създаде във вид с черни боровинки или други плодове.

 Сирене Стилтън

В началото при производството на сиренето кравето мляко било единствено жестоко прецеждано. Днес млякото наложително минава развой на пасторизацията. Полученото се смила до избран размер на частиците, които се осоляват и поставят в калъпи с цилиндрична форма. Не се пресоват.

След като престоят пет седмици, питите се надупчват, с цел да може въздухът свободно да влиза до вътрешността им. Едно от главните правила при производството на сиренето Стилтън, е употребяваното мляко наложително да е от едно от трите графства – Нотингамшър, Дербишър и Лестършър.

Стилтън си подхожда най-добре със десертни виновност, като Каберне Совиньон, Мускат, Шира и други. Също по този начин се сервира и с изискани мощни червени виновност. В кулинарията сирене Стилтън се прибавя към локални и зеленчукови ястия, сосове и салати. Рядко се прибавя и към някои характерни десерти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР