В началото на всяка нова година международни анализатори и големи

...
В началото на всяка нова година международни анализатори и големи
Коментари Харесай

Коктейли от стриди, желе и лилав картоф: Как ще се храним през 2023 година

В началото на всяка нова година интернационалните анализатори и огромни компании за храни разгласяват прогнози за идните трендове в храните. Някои от тях в никакъв случай няма да се наложат, други ще преобладават за известно време и ще бъдат забравени, а трети ще се трансфорат в част от метода ни на живот. И по този начин, по какъв начин ще се храним през 2023 година? Загрижеността за климата, рецесиите, новите технологии и последствията от карантината наподобява играят своята роля. От убе до коктейли с морски блага и " хибридни меса " - ето част от това, което (вероятно) ще ядем през 2023 година, разкрива гръцкият „ Гастрономус “.

Първи срещи с убе

Убе, виолетов батат (вид нишестен грудков зеленчук) с леко орехов усет и ванилов мирис, произлиза от Филипините, само че тази година е на път да стане негова година и да придобие международна популярност. Вероятно ще го виждаме в тарти, коктейли, вафли. Популярността му се дължи на общия интерес към ярките, само че естествени цветове в храните, които ги вършат по-фотогенични и способни да завоюват повече сърца в обществените мрежи. В Атина към този момент има няколко азиатски магазина за хранителни артикули, в които се продава сушено убе на прахуляк, което се употребява за прибавяне на цвят към всевъзможни десерти.

Разширени благоприятни условия за избор на протеини

Повече от половината (52%) от международните консуматори се считат за флекситарианци (храненето им се основава най-вече на храни от растителен генезис, които не са изключително модифицирани, само че включва и малко количество скотски продукти), като включват скотски протеини и от растителен генезис, само че също по този начин и нови, различни протеини. В рамките на тези 52% съвсем две трети акцентират, че " се пробват да ядат повече храни от растителен генезис ", което провокира търсене на разширени благоприятни условия за избор на протеини. По-младите генерации, които са израснали с технологиите, одобряват използването на научните открития при приготвянето на храната, като новите практики (клетъчно земеделие, прецизна ферментация и др.).

Но търсенето на " месо " от растителни първични материали понижава

След като продажбите на фалшификати на месо от растителни първични материали в супермаркетите спаднаха с към 10%, а цената на акциите на Beyond Meat се намали от 108 $ на към 12 $, наподобява, че ползата към тази категория храни е намалял. Сред аргументите за този спад са цената, усетът и възходящият песимизъм във връзка с изгодите за здравето, които тези артикули дават обещание на потребителите - един взор върху опаковките им демонстрира, че това са мощно модифицирани храни. Това обаче не значи, че ще спрем да виждаме нови различни протеини.

" Хибридните меса ", съчетаващи лабораторно месо (месо, което е отгледано в лаборатория, като за суровина са употребявани кафези от живи животни) и фалшификати на растителна основа, може би са бъдещето.

Желето се завръща

Евтините желирани десерти изживяха популярност през последните десетилетия, само че в един миг бяха сметнати за старомодни и забравени. Напоследък обаче наподобява, че те се завръщат в... нови опаковки. Очарователните желирани сладкиши на Nünchi се асоциират с огромни марки (Nike, Skims, Hendrick's Gin, Bottega Veneta, Apple и др.), а огромни уеб сайтове неотдавна включиха предписания с желе в предлаганите от тях менюта за празниците. Според Punch шотовете с желе (jello-o shots) в усъвършенстван тип още веднъж стават съвременни, до момента в който снимането на себе си да ядеш желе по някаква причина е на мода в Tik Tok. Очаква се да забележим и други желирани сладкиши, както и коктейли под формата на желе.
Идват коктейли с морски блага
От другата страна на Атлантическия океан в последно време мартинитата имат усет на море. „ Ню Йорк Таймс “ цитира образци за мартини със саламура, с рибен сос, само че и с джин или вермут, ароматизирани с пушена риба. Няколко прогнози за питателните трендове през годината са единомислещи, че морските усети (стриди, бульон от миди, водорасли и др.) ще намерят място в коктейлите през 2023 година

Прозрачност и проследимост

Искаме да знаем от кое място идва храната ни, кой я е направил и с какви съставки. Искаме също по този начин да знаем по какъв начин се създават питателните артикули и повече от всеки път се интересуваме дали изискванията на производството им са хуманни. Все повече консуматори желаят да поддържат компании, които съгласно тях работят транспарантно, а технологии като блокчейн предизвикват следенето на продуктите и суровините.

Новата дума на годината е " regenivore ".

След термините климактериан, флекситарианец или обществен месоядец (човек, който яде месо единствено по обществени причини), все по-често се употребява нова дума, с цел да се дефинират новите способи на хранене. Regenivore към този момент се дефинират като консуматори, които освен дават приоритет на устойчивото развиване, само че и изискват от питателните компании да ползват практики, които интензивно " лекуват " планетата (напр. по-строги правила за хуманно отношение към животните, понижаване на въглеродния отпечатък на селскостопанските практики, опаковки, които създават по-малко боклуци, и т.н.).

Взаимодействие и малко шоу

След близо три години на лимитирано обществено взаимоотношение и доста доставки, се чака хората да търсят заведения за хранене, които оферират взаимоотношение и малко шоу. Изработените ледени статуи, пламтящите десерти като " Печена Аляска " и ефектните коктейли, които трансформират цвета си или изпускат пушек, ще се появят, с цел да върнат малко неспокойствие в всекидневието ни. Храната и музиката ще съжителстват по нови способи, да вземем за пример нови версии на остарелия пиано бар или нови форми на бар-ресторант.

Храним се вкъщи (да, отново)

Големите маси, барбекютата и събиранията вкъщи не престават с цялостна мощ. Повишените цени в заведенията за хранене играят своята роля за това и от ден на ден хора избират домашните събирания за хранене.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР