В началото на тази седмица спадът на котировките на суверенни

...
В началото на тази седмица спадът на котировките на суверенни
Коментари Харесай

Западът към Украйна: Аз те родих, аз ще те и убия

В началото на тази седмица спадът на котировките на суверенни еврооблигации се форсира: той засегна книжата, издадени от европейски страни, съветските в още по-голяма степен, а украинските се сринаха толкоз надълбоко и бързо, че “Ройтерс ” го назова провал.

Има доста аргументи за неспокойствие и скептицизъм измежду вложителите и финансовите спекуланти: вариантът “Омикрон” на ковид връхлита като лавина целия свят, Федералният запас дава обещание по-нататъшно стягане на паричната политика, а напрежението в връзките сред Русия и Запада продължава. Напрежението, което в по-голямата си част се ускорява точно от Запада с хипотетичните планове на Москва, която е на път да извърши „ нападателна агресия” против Украйна. Изявленията на нашите чиновници този път обаче също не се отличават с несъразмерен пацифизъм и миролюбие. Именно в тази връзка съветските, само че изключително украинските облигации се сринаха повече от другите.

Въпросът, несъмнено, не се лимитира до държавни облигации. Например, по време на търговията в четвъртък и петък предходната седмица, вътрешният фондов пазар потъна с 40 милиарда $. На първо място, банките бяха " ударени ", защото бяха оповестени желанията на Запада да наложи най-строги наказания против тях, вместо изключване от СУИФТ при положение на по-нататъшно изостряне на борбата. Акциите на “Сбербанк” паднаха с 10,7 %, на ВТБ с съвсем 10 %. Спадът продължи и при започване на тази седмица. Вчера, 18 януари, съветските тържища демонстрираха рекорден спад. Пострадаха разнообразни компании, в това число за рандеман на петрол и газ, металургия и така нататък

Що се отнася до държавния дълг, облигациите по федерален заем (ОФЗ) спаднаха с към два % предходната седмица. Лихвите на ОФЗ надвишават девет % годишно, което не се е случвало от август 2016 година

В началото на тази седмица лихвите на ОФЗ доближиха девет % и половина. Освен това еврооблигациите на Русия в суверенни долари също се намалиха. Например еврооблигациите с падеж през 2047 година потънаха до дъното от юни 2019 година Доходността скочи от 3,3% при започване на годината до близо 4,5% от декември.

Всичко, което се случва, се отразява и на обменния курс на рублата, който от началото на годината се намали по отношение на $ от 74 рубли на 76,5 и даже „ върви “ със 76,8.

И въпреки всичко тези загуби мъчно могат да се нарекат трагични. Да кажем, че рублата по отношение на $ предишния януари беше на почти същото равнище, а по-късно през март-април беше котирана още по-ниско. Спадът на цените на акциите, изключително поради мащаба на облагите, получени през 2021 година от доста експортьори, по-специално металурзите, добива на нефт и газ, и настоящото положение на международните пазари, е малко евентуално да бъде дълготраен, в случай че обстановката не се утежни изцяло.

Що се отнася до държавния дълг, при него по принцип всичко е умерено. Да, нерезидентите се изтеглят от съветски еврооблигации, това усилва тяхната рентабилност, а оттова и цената на нови вероятни външни заеми. Но в това време задграничните вложители, съгласно Централната банка, имат еврооблигации на стойност единствено към 20,5 милиарда $. А целият външен дълг от 59 милиарда $ на фона на Брутният вътрешен продукт от 1,7-1,72 трилиона $ наподобява доста непретенциозен. Да не приказваме, че самата нужда от привличане на външни заеми от страна на страната при сегашните условия е съмнителна. Вътрешният дълг е огромен (в доларово изражение към 220 милиарда), само че по-малко от една пета от него принадлежи на нерезиденти.

Украйна е напълно друга история. И не става дума само, че слабият ще почине, до момента в който дебелият ще отслабне. Първо, въпреки всичко точно тя, частично по справедливи аргументи, а частично с помощта на западната агитация, се оказа в самия център на борбата сред Запада и Русия. Второ, Украйна непрестанно претърпява икономическа рецесия, изострена през днешния ден от енергийни и политически рецесии, които Зеленски и екипът му, предизвикаха сами. Опитали се да покачат рейтинга си с опита за гонене на Петро Порошенко, те съумяха единствено да провеждат цирк и по този метод да се изложат сами. На трето място, украинската страна е доста по-зависима от заемите като цяло и от външните заеми в частност. Държавният външен дълг е съвсем еднакъв по мярка на съветския и като се вземе поради частта от вътрешния дълг, деноминирана в задгранична валута, даже го надвишава. В същото време украинската стопанска система е девет пъти по-малка.

Лихвите, с които Киев притегля външни заеми, са два до три пъти по-високи от съветските през последните години. Същата седмица те скочиха при " късите " скъпи бумаги до безспорен връх от 26,5% годишно в долари. Доходността на еврооблигациите с по-дълъг матуритет скочи до 13-16 %. Рискът от банкрут се усилва. Суаповете за кредитно несъблюдение за Украйна (цената на застраховката против фалит) се усилиха неведнъж, изпревариха турските (въпреки спецификата на обстановката в турската икономика) и летят до равнища от шест до седем %. Всъщност всичко това значи, че по принцип никой няма да дава пари на Киев при пазарни условия.

И в случай че съветското министерство на финансите може да си разреши да откаже да сложи ОФЗ заради неустойчивост на пазара (тоест заради растежа на лихвите по рубла ОФЗ до девет - девет и половина процента), тогава техните украински сътрудници, които даже преди цялата тази неразбория, щастливо заемаха в гривни на 12-13 %, надали ще могат да създадат това. Те ще бъдат принудени да усилят доходността на вътрешните облигации, само че даже това няма да докара безусловно до сполучливото им разпространение. Нерезидентите от украинския пазар на вътрешни заеми последователно се отдалечават, просто няма други хора, които желаят да вземат заеми. А непрекъснатият бюджетен недостиг би трябвало някак да се покрива.

Акциите на украински компании, несъмнено, също паднаха; това, което ни избавя от чувството за цялостен срив, в действителност е неналичието на фондова борса в страната. Курсът на гривната спадна: от началото на годината доларът нарастна от 27,3 на 28,5 гривни, макар че Националната банка, пробвайки се да забави процеса, продаде повече от 700 милиона $ от оскъдните си запаси от началото на годината. Освен това през последните дни се следи и мощен растеж на курса на $.

С една дума, раздуването на нервност от страна на Запада по отношение на съветската офанзива против Украйна коства доста скъпо за последната. И продължаването в същия дух може в последна сметка да го докара до банкрут, а украинската стопанска система до злополука. И това ще стане без нито един изстрел от Русия, от ръцете на самите настойници на сегашния план Украйна. Въпреки че... Нима си имаме работа със взаимна насила на Киев да съблюдава Минските съглашения?

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР