В началото на следваща година Министерството на земеделието ще предприеме

...
В началото на следваща година Министерството на земеделието ще предприеме
Коментари Харесай

Министерството на земеделието ще подаде искане за средства на почистване на язовир Панчарево

В началото на последваща година Министерството на земеделието ще предприеме дейности за подаване на искане за даване на средства за осъществяване на активността по Етап І от плана за „ Изземване на наноси от чашата на язовир „ Панчарево “ на съображение член 21, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет. Това сподели заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на среща с представители на „ Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне “.

Стойността на инвестицията на Етап 1 е в размер на 4 086 130 лева, като предлагането включва осъществяване на разчистване единствено на първата част, която може да бъде осъществена с стандартна строителна машинизация. Препоръката на проектанта е да се извърши разчистване единствено на плитката част на язовира, или Етап І.

Общата стойност на целия работен план на активността по разчистване на чашата на язовир „ Панчарево “ от наносни отсрочения, предаден в Министерство на земеделието, е в размер на 12 330 130 млн. лева и взема решение следните съществени задания - установяване на размера на наносите; избор на технология и организация на изземването; скица на секторите от които ще се изземват наносите, като в същото време се подсигурява естествената употреба на язовира, в това число поддържане на минимални водни равнища, които подсигуряват режимите на подаване на вода към потребителите и за екологични потребности.

Прогнозната стойност е относима към цените за 2021 година, само че поради възходящите разноски за горива и други запаси, МЗм ще предприеме дейности за актуализирането на общата стойност за финансиране на плана.
Сумата е непостижима за бюджета на земеделското ведомство поради нуждата и задължението за поддържане в изправно положение на общо 19 сложни и значими язовири в България - обществена държавна благосъстоятелност, за които са предоставени права за ръководство на министерството.

Към сегашния миг са подхванати дейности за ремонт на товароподемността на повдигателния механизъм на плосък затвор на челния преливник на язовир „ Панчарево “.

Заместник аграрният министър напомни, че при започване на ноември в взаимна самодейност с Югозападно държавно дружество (ЮЗДП), МЗм зариби столичния язовир „ Панчарево “, с 15 000 риби от типовете бял амур и толстолоб, като първа стъпка преди конвенионалното му разчистване.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР