В началото на септември очаквам интерконекторът да бъде пуснат в

...
В началото на септември очаквам интерконекторът да бъде пуснат в
Коментари Харесай

Христов: Готови сме да възобновим преговорите с „Газпром”, но приоритетите са за доставка на LNG

В началото на септември чакам интерконекторът да бъде пуснат в употреба. Така служебният енергиен министър Росен Христов отговори на въпрос на Българска национална телевизия по отношение на газовата връзка.

Противно на всички спекулации нашето държавно управление освен, че не пробва да спре интерконекотра, ами сме впрегнали към 30-40 индивида от няколко министерства, които всекидневно поставят големи старания този интерконектор да бъде пуснат в период. Преди нас обстановката просто е била с доста ниска форма на надзор, което е разрешило тези забавяния и неналичието на съответна информация.

Всички проблеми по документите към този момент са отстранени, вписването е вкарано отначало и би трябвало да излезе в период. По думите на министъра обаче това е най-малкият проблем и че държавното управление няма да си затваря очите за нередности по градежа.

" По плана има съществени забележки от институции, главно свързани с употребата и сигурността на обекта. Пожарната сигурност - няма по какъв начин да пуснем обект който не отговора на системите на сигурност. Как можем да пуснем обект, до който не е построен път, по който пожарната да стигне до него - това е транспорт на газ. Други системи за надзор към момента не действат - някои са приключени отчасти, други са в развой на проби.

Министерството се е свързало със строителя - гръцка компания, върху която се пробва да усили контрола, само че и да даде експертна помощ, с цел да бъде приключена тръбата в точния момент. Росен Христов още веднъж ще инспекитира градежа идващия понеделник.

Откакто сме пристигнали в министерството, не сме осъществявали контакти с " Газпром ", съобщи той и още веднъж повтори, че съветският снабдител е единствено една от опциите, като ще бъде финален вид на държавното управление за договаряния.

" Имаме им контактите, имаме преписката, в случай че се наложи, ще се свържем. Към момента целите са за доставка на LNG ".

Той още веднъж удостовери, че решение на Министерски съвет е утвърдено отпущането на заем на 800 млн. лева на " Булгаргаз " за обезпечаване на средства за закупуване на газ и оперативни разноски.

" Това е част от оперативната стратегия, направена от оперативния щаб и Министерството на енергетиката и имаме вяра, че по този начин " Булгаргаз " ще може да посрещне потребностите си през идните месеци. "

Христов още веднъж акцентира, че " Булгаргаз " не е в неплатежоспособност и не е банкрутирала - казусът е обвързван с съществуването на средства и опцията за разплащане.

Министърът призна, че още е шеф на 5 компании, като има период от 1 месец да завърши документалните процедури.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР