В началото на седмицата Китай обяви, че планира да въведе

...
В началото на седмицата Китай обяви, че планира да въведе
Коментари Харесай

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?

В началото на седмицата Китай разгласи, че възнамерява да вкара ограничавания за износа на два нишови метала, които са от основно значение за производството на електроника и полупроводници, като следващ ход в софтуерната борба на азиатската страна със Съединени американски щати и Европа.    Във фокуса на вниманието попаднаха германият и галият. Но какви и какъв брой значими са те?    Защо Китай постанова ограничавания върху износа на металите?    Китай и Съединени американски щати са вкопчени в комерсиална война в региона на технологиите, която ескалира от 2019 година насам, напомня CNBC. Като главно оръжие Съединени американски щати употребяват търговски черни описи и огромни експортни ограничавания, с цел да отрежат Китай от основни софтуерни съставни елементи, свързани в по-голямата си част с полупроводниците и изкуствения разсъдък.    

Именно тези сериозни софтуерни детайли се трансфораха в централна точка в борбата сред двете суперсили. 
Досега Китай не е подхванал доста ответни ограничения, макар че през май дефинира американския снабдител на чипове Micron като " огромен риск за сигурността ". Сега Пекин се насочва към областите, в които има сериозна мощ - металите и материалите, употребявани в електрониката и полупроводниците.    В понеделник китайското Министерство на търговията разгласи, че новите разпореждания ще изискват от експортьорите на галий и германий да получат лиценз за експорт. Пекин стимулира новите правила със съображения за национална сигурност.   Какво съставляват германият и галият?    Германий и галий са метали, които не се срещат в природата. Обикновено те се образуват като непряк артикул при рафинирането на други метали.   

Германият, сребристобял метал, се образува като непряк артикул при производството на цинк, а мекият, сребрист галий е непряк артикул от преработката на бокситни и цинкови руди. 
За какво се употребяват германий и галий?    Германият има няколко приложения, в това число в слънчеви артикули и оптични нишки. Металът е пропусклив за инфрачервена радиация и може да се употребява във военни приложения, като да вземем за пример очила за нощно виждане.    Соларните панели, които съдържат германий, имат приложения в Космоса.    Галият пък се употребява за производството на химическото съединяване галиев арсенид, от което могат да се вършат радиочестотни чипове за мобилни телефони и сателитна връзка да вземем за пример. Това съединяване е и главен материал в полупроводниците.   

Къде се създават тези метали? 
По данни на браншовата организация Critical Raw Materials Alliance Китай създава 60% от германия и 80% от галия в света.    Производството на галиев арсенид е комплицирано и единствено няколко компании в света могат да го вършат. Една от тях се намира в Европа, а другите са в Япония и Китай, настояват от Critical Raw Materials Alliance.    Доколко значими са рестриктивните мерки на Китай?    " Това е сигнален изстрел, а не гибелен удар ", разясняват от Eurasia Group, консултантска организация в областта на политическите опасности. " Тези ограничения са по-ограничени по обсег. Макар че новите правила изискват китайските експортьори първо да получат лиценз, никой текст не не разрешава автоматизирано износа за избрани страни или крайни консуматори. "    

Съединени американски щати и Европа не внасят големи количества от тези материали. Според държавни данни през 2022 година Съединени американски щати са похарчили 5 млн. $ за галиев метал и 220 млн. $ галиев арсенид. 
По отношение на германия, страната е приела размери на стойност 60 млн. $, а Европейски Съюз е внесъл германий за 130 млн. $ германий през 2022 година, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.    Други страни също са в положение да създават тези метали. Белгия, Канада, Германия, Япония и Украйна могат да създават германий, а Япония, Южна Корея, Украйна, Русия и Германия - галий.    Съществуват и евентуални заместители на тези метали.    Все отново мащабът на Китай му разрешава да ги създава на по-ниска цена, в сравнение с други места, означават от Eurasia Group, само че прибавят, че дейностите на Пекин ще имат " лимитирано влияние върху международното предложение поради целевия обсег ".   

" Това е пестник в носа, който има за цел да подсети на страните, в това число Съединени американски щати, Япония и Нидерландия, че Китай има благоприятни условия да отговори на техните наказания и по този метод да ги възпре от налагане на спомагателни ограничавания на китайския достъп до високотехнологични чипове и принадлежности ", изясняват от Eurasia Group. 
Прецедент ли е това?    Логично, на дневен ред излиза и въпросът до каква степен съществени са тези дейности на Пекин и за първи път ли той подхваща сходни ограничения. Отговорът, съгласно Reuters, e - не.    През 2010 година Китай лимитира квотите за експорт на редкоземни метали за Япония след териториален спор сред двете страни. Това води до внезапно повишаване на цените на редкоземните метали и стимулира Япония да се опита да откри други източници на доставки. Тогава Китай отбелязва, че рестриктивните мерки се основават на угриженост за околната среда.    Редкоземните метали се употребяват във вятърни турбини, електрически транспортни средства и в отбранителни уреди като лазерно управляеми ракети.    През последните години Китай нееднократно е намеквал, че може да ограничи износа на редкоземни детайли.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР