В началото на октомври диагностицираха сина ми с болестта на

...
В началото на октомври диагностицираха сина ми с болестта на
Коментари Харесай

Има ли право синът ми да продължи да получава лекарството си, ако временно пребивава в чужбина?


В началото на октомври диагностицираха сина ми с заболяването на Крон. Предписани са му скъпоструващи медикаменти. Личният доктор ги изписа по Здравна каса. Синът ми отпътува за Холандия за няколко месеца.

В началото на ноември получих отвод от персоналния доктор за същите медикаменти с обяснението, че той не е в България. Има ли право на медикаментите по Здравна каса в този случай? Той е здравноосигурен.

Мирослава Чавдарова, гр. Плевен

Съгласно настоящата нормативна уредба, на наложително обезпеченото лице е допустимо да се отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК при следните условия и ред:

- в границите на домашно лекуване на територията на страната;

- лекарствените артикули се предписват с електронни наставления, които се извършват поредно, в нормативно избрани срокове;

- лекарствените артикули се предписват единствено след осъществен преглед/консултация от лекаря, който се документира в амбулаторния лист и се удостоверява с подписа на пациента;

- при назначение на терапия, лекарят се преценява с настоящото здравословно положение на пациента и наблюдава резултата от приложената все още терапия, като се вземат поради вероятни лекарствени взаимоотношения, поява на нежелани лекарствени реакции от провежданото лекуване.

Ако става дума за краткотраен престой в друга страна от Европейски Съюз, прецизираме, че според Решение S3 на Административната комисия към Европейска комисия, здравната помощ, оказвана на хора с хронични болести, в това число отпущането на нужните медикаменти, е неотложна помощ, по тази причина тя може да се употребява против годна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или Удостоверение за краткотрайно заменяне на ЕЗОК.

Тъй като всяка страна, членка на Европейски Съюз, сама дефинира реда, по който отпуска медикаменти от реимбурсните си листи, в реда на нещата е авансово да се информирате дали може да се отпусне нужната терапия в съответната страна против годна ЕЗОК и какъв е редът за това. Тоест, да разберете по какъв начин обезпечените лица в тази страна се доставят с медикамента.

При изискване, че здравноосигурителната институция в Холандия може да отпуска нужната терапия на сина ви против годна българска ЕЗОК, той би трябвало да показа пред тази институция медицинските доказателства за предписаната му терапия (рецептурна бланка), които следва да са преведени от български език.

В случай, че се наложи да закупи нужните медикаменти, след завръщане в България синът ви може да подаде документи за възобновяване на платените разноски. Информация за процедурата се съдържа на интернет-страницата на НЗОК. При пазаруването на медикаменти, свързани с неотложна здравна помощ, на възобновяване предстои тази част от сумата, която е покрита от здравното обезпечаване в страната-членка на Европейски Съюз.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР