В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед

...
В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед
Коментари Харесай

Удължават с месец забраната за износ на инсулин и антибиотици

В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за възбрана на износа им, чийто период изтича в края на този месец.

" Очакваме да получим отговор на въпроса за какво, по наши данни, складовете на търговците на едро са цялостни, а тези лекарства липсват в аптечната мрежа ", разяснява министърът.

По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, с цел да могат да изнесат инсулина отвън страната. С риск да влезем в несъгласие с работата на Европейски Съюз удължаваме с още един месец периода на възбраната, сподели още той.

" В този месец ще се извършат инспекции в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в границите на 24 часа, в случай че даден медикамент липсва, той да бъде обезпечен от притежателя на разрешението за приложимост ", добави министър Хинков.

Забраната беше наложена от Министерство на здравеопазването по разпореждане на министъра на 2 ноември и трябваше да изтече на 31 декември тази година.

Със възбрана за експорт са и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

Часове преди да бъде издадена наредбата на Хинков и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски настоя за краткотрайно прекъсване на износа на тези медикамент.

" С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска информация от " Информационно обслужване " АД за предписаните и отпуснати лекарствени артикули с електронна рецепта. Данните са извънредно тревожни, като демонстрират сензитивно закъснение в броя на отпуснатите лекарствени артикули, по отношение на предписаните. За някои от тях осъществяването е 0%, 24% и 42%. Средният % на осъществяване на електронните наставления е 59% ", мотивираха се за прекъсването на износа от Министерството на здравеопазването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР