В началото на месеца здравната комисия задължи министъра на здравеопазването

...
В началото на месеца здравната комисия задължи министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Липсват 3 медикамента у нас

В началото на месеца здравната комисия задължи министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков всяка седмица да дава в Народното събрание цялостна информация по отношение на изчезналите медикаменти в България. 

" Три медикамента липсват на пазара. Това са два препарата инсулини и един мултиензимен препарат за лекуване на избрани гастроентерологични болести. Осем препарата са сложени в забранителен лист. Медикаментите в забранителния лист няма да получат позволение за експорт. Т.нар. паралелни експортьори трябва публично да могат да изнасят. Това е ефикасен способ за прекъсване. Този лист се задейства през система и въпросът е какъв брой бързо реагира тя и колко надеждно се регистрират данните ", сподели депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " и зам.-председател на Комисията по здравеопазване д-р Александър Симидчиев в студиото на " България заран ".

Вносът на изчезналите препарати е обезпечен от така наречен притежатели на решението за приложимост, отбеляза гостът.

" Те са внесли количествата в България, вършат го систематично на база потребностите на пазара ни. Проблемът е, когато някой реши, че може да се възползва от това, че България има по-ниски регистрирани цени в страната, да вземе количества, предопределени за нашия пазар и да ги изнесе за облага ", разяснява зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Симидчиев посочи, че не е проблем реекспортът, само че той не може да бъде от запасите, които обезпечават потребностите на популацията. " Ако имаме недостиг в системата, не можем да изнасяме. Сега системите се осъвременяват ", добави гостът.

Той напомни разколебаването в системата през последните две години и даде образец с медикаментите за диабет, които водеха до намаляване на тежестта.

" Много хора, които нямат диабет, започнаха да си пазарят такива лекарства. Това трагично усили търсенето. Производителят би трябвало да ги създаде. Ако имаме съответно обмисляне и надеждна информация за потреблението, няма да имаме проблеми. На места се получава пропукване в електронните системи. Точно това е задължението на зам.-министър Илко Гетов, пропукванията да бъдат запушени ", изясни депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Електронната рецепта е добър инструмент, главно за осъществяване на така наречен лекарствена политика, увери доктор Симидчиев.  " Лесно може да бъде проследено кой и за какво предписва даден антибиотик. Неправилно изписване на антибиотици води до антибиотична устойчивост, която в бъдеще вреди на цялото ни общество. Трябва да имаме надзор ", уточни доктор Симидчиев и добави, че замяната на антибиотик не може да стане на равнище аптека.

Зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето изясни какво би трябвало да се допише в Закона за лекарствените артикули, с цел да спре паралелният експорт на лекарства:

" Трябва да се трансформират едни показатели в СЕСПА, които дефинират наличностите. Второто е по-широкото консолидиране на електронната отчетност. Систематично прилагаме лечебни ограничения. Когато забележим, че някоя не работи дейно, допълваме с други ограничения. Трябва да подсигуряваме пациентът да има достъп до съответните лекарства ".

Гостът засегна и дискутираната тема за т.нар. списък с медикаменти, които рефлектират върху организма ни и могат да дадат положителен тест за опиати. " Дори да има подобен лист, в случай че се позитивира дали сте с този медикамент, няма изключително значение. След това би трябвало да се потвърди. Трябва бързо да се случва лабораторното тестуване. Съществуването на сходен лист няма смисъл ", заяви още доктор Симидчиев.

Той разгласи, че липсващите детски ваксини към този момент са налични. А по отношение на новия политически сезон д-р Симидчиев акцентира, че ще се обърне внимание на основаването на фонд публично здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР