В началото на лятото Беларус получи поредния кредитен транш от

...
В началото на лятото Беларус получи поредния кредитен транш от
Коментари Харесай

Какви пари дава Русия на Беларус

В началото на лятото Беларус получи следващия кредитен транш от Русия - 500 милиона $. Шест месеца по-рано е получен различен в същия размер. Отстрани това може би наподобява просто огромен заем, който една страна отпуска на друга, получавайки съответните проценти. В беларуско-руските връзки обаче, означават наблюдаващите, това действа иначе: процентите се натрупат, задълженията по заемите порастват годишно, а Минск все по този начин получава нови и нови заеми. По данни на МВФ, единствено в интервала 2005-2015-а година Русия е наляла в беларуската стопанска система 106 милиарда $.

Милиарди за преференциални цени на горивата

Финансовите инжекции, които Беларус получава от Русия, са два типа - легални и сенчести, считат специалистите. Най-солидната дотация е енергийната. Тя включва по-ниски цени за доставяния на Минск газ, неплащане от страна на Беларус на митата за петрол и безмитен импорт на нефтени артикули от Русия. " През последните 20 години цената на газа за Беларус се е доближавала до цените на газа за Европа единствено два пъти, като в тези случаи Беларус просто е серпантина да заплаща и е желала спомагателни понижения ", споделя Сергей Кондратиев от Института по енергетика и финанси. По данни на института, в интервала 2011-2020-а година посредством занижени цени на суровините Русия е субсидирала Беларус с 35 милиарда $ за петрол и 19 милиарда за газ.

Русия - най-щедрата банка за Беларус

Друг законен метод на субсидиране са преференциалните заеми за Беларус, чиито периоди на деяние Москва непрекъснато удължава, преразглеждайки изискванията за разпределяне на заемите. Най-яркият образец за този тип поддръжка е отпуснатият заем от 10 милиарда $ за създаване на нуклеарна централа в Беларус. " Страната получи хем доста огромна пролонгация за заплащанията, хем опция да заплаща по занижена ставка. Подобни условия не се срещат на финансовите пазари ", изяснява Кондратиев. При това липсва информация защо тъкмо се харчат нецелевите заеми от Русия - Минск ги употребява по свое убеждение. Но както допуска Богдан Безпалко от Съвета по междунационални връзки към президента на Русия, новите заеми постоянно се дават, с цел да се платят задълженията по старите. " По-голямата част от последния транш в размер на 500 милиона $ несъмнено бе предопределена за погасяване на задълженията към съветските корпорации ", твърди Безпалко.

Преференциалните условия на достъп до съветския пазар са третият законен механизъм за подкрепяне на беларуската стопанска система. Другите сътрудници на Русия не са облагодетелствани с условия, каквито се оферират на беларуските предприятия. Анализаторите допускат, че таман това поддържа живота на редица браншове в Беларус - преди всичко хранителната индустрия и машиностроенето. Прибавени към преференциалните заеми, привилегиите за достъп до съветския пазар са донесли на беларуската стопанска система 11 милиарда $ за 10 години.

Какво тече по незаконните канали

Има още един тип помощ, която надали би могла да се окачестви като доброволна от страна на Русия. По размер тя е много по-незначителна, само че по този начин обременява съветския бюджет. Става дума за контрабандата, улеснена от отслабения граничен надзор и привилегирования статут на Беларус. Към нея спада и импортираната в Русия през Беларус продукция от европейските страни, която предстои на глобите по отношение на Русия. В Беларус тази продукция се снабдява с нова маркировка, а митническите документи се подменят. Същото е и с доставката на артикули, за които не се заплащат акцизи. За Беларус това са просто елементарно припечелени пари. Да вземем образеца с беларуските цигари - милиони кутии се вкарват в Русия без заплащане на акцизи. Една от известните схеми е да се крият цигарите в камиони, пренасящи минерални торове, показва Кондратиев. Предполага се, че сред 2011-а и 2020-а година Русия е изгубила от неплатени акцизи при вноса на цигари към 2,6 милиарда $, а от вноса на подлежащи на наказания артикули - 4 милиарда.

Друга доходоносна процедура за Минск е конфискуването на благосъстоятелност на съветски компании, настоящи на територията на Беларус. Показателен в това отношение е казусът с Белгазпромбанк през 2020-а година. " Назначаването на краткотрайна администрация в банката докара до доста сериозен отлив на инвестиции и активи и нанесе съществени вреди на съветските акционери. И това не е изключение - известни са случаи, при които са били иззети директно транспортирани през Беларус артикули на съветски компании ", споделя Кондратиев. " Измежду всички страни Русия оказва най-голяма поддръжка на Беларус. От което страда съветският бюджет. При това не бихме могли да кажем, че сходни инжекции съживяват беларуската стопанска система или че тя ги употребява дейно. Тъкмо противоположното - следим същинска застоялост ", обобщава Богдан Безпалко.

Автор: Елена Баришева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР