В началото на летния сезон прогнозите на българските туроператори са

...
В началото на летния сезон прогнозите на българските туроператори са
Коментари Харесай

С колко поскъпва почивката на българското Черноморие това лято

В началото на летния сезон прогнозите на българските туроператори са оптимистични, само че повишаването на услугите по отношение на предходната година е осезаемо. Това обявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агаенции (БАТА). Основната причина за повишаването е високата инфлация в България, разясняват туроператорите.

" За юли и август в доста от хотелите на морето към този момент са с изчерпани наличия, само че към момента има места ", разяснява мениджърът на хотели в " Слънчев бряг " Деница Бахова. Тя изяснява, че се следи сериозен растеж на резервации от страна на полските и английските туристи, а цената на почивката в курорта скача приблизително с 15 % спрямо предишното лято.

" Ако предходната година цената е била 180-190 лв. дневно за стая, тази година ще бъде към 250-260 лв. ", споделя Бахова.

Кое с какъв брой нараства по отношение на лятото на 2022 година:
хотели - цени на нощувките - повишаване приблизително сред 10%-20% плажове - цена на чадър - повишаване приблизително с 10% заведения за хранене - повишаване на храната и напитките приблизително с 15%
Увеличените наеми за концесиите на плажвете и желаните по-големи заплати от чиновниците също са вдигнали цените, разясняват туроператорите. Основният извод е, че най-голямо повишаване се регистрира при нощувките, а минимум - за плажните такъми. Най-голямо повишаване ресторантьорите регистрират при питателните артикули, като цената на алкохола също се е повишила по отношение на предходната година.
 Снимка 225969
Източник:

Според актуалните данни на туристическите организации всеобщо българските туристи, които през лятото на 2022 година са почивали на родното Черноморие по 10 дни, тази година ще почиват по 5 дни.
 На море в Гърция или в България: Kолко костват нощувките през летния сезон?
На море в Гърция или в България: Kолко костват нощувките през летния сезон?

Българското Черноморие остава фрапантно по-евтино

Къде е най-скъпо и къде най-евтино?

В курортите " Златни пясъци " и " Слънчев бряг " междинното повишаване на цените е с към 20% , като главната причина за това са високите разноски на хотелиерите. По-евтина излиза почивката в морски градчета като Каварна, Поморие и Ахтопол . Там междинното покачване на цените по отношение на предходната година е с сред 5% и 10%.

На този декор Националният статистически институт регистрира растеж в заетостта на местата за настаняване и приходите от нощувки. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване към този момент е с над 30% повече, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Най-голямо нарастване се следи в хотелите с 1 и 2 звезди. През юли и август по българското Черноморие се чака и по-голям брой задгранични туристи.

Част от хотелите в " Слънчев бряг ", " Албена " и " Златни пясъци " към този момент са резервирани съвсем на 100%. Малките фамилни хотели, както и къщите за посетители към този момент са заети на 70-80%.

Липса на личен състав

Основният проблем по морето е неналичието на личен състав, изключително на български чиновници. Затова туристическият бранш у нас внася към 25 000 служащи, които би трябвало да запълнят все по-голямата липса на българкски фрагменти. Българските работодатели наемат чиновници от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от страните от Средна Азия, част от неналичието на фрагменти в българските хотели са запълнени от чиновници от Украйна, Беларус и Молдова.

Средната заплата в бранша е към 2000 лв.. Въпреки това дефицитът на български служащи е огромен проблем, за който единственото решение е наемането на чужденци. Повечето от предлаганите заплати стартират от 1500 лв. и стигат до 2500-3000 лв. .
 Индийци и непалци сменят българските служащи по морето: ето какви заплати получават
Индийци и непалци сменят българските служащи по морето: ето какви заплати получават

Гладът за (български) фрагменти кара работодателите да внасят работна ръка от далеч
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР