В началото на идната година премиерът Бойко Борисов ще има

...
В началото на идната година премиерът Бойко Борисов ще има
Коментари Харесай

Борисов ще посети официално САЩ в началото на 2019 г.

В началото на идната година министър председателят Бойко Борисов ще има публично посещаване в Съединените щати, заяви пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която се върна от своята аудиенция в Съединени американски щати.

По думите й Съединени американски щати имат предпочитание за работа с България и връщат интереса си към района на Балканите: „ Много пъти по време на визитата чух признателност към България за градивната роля, която играе в района, предпочитание на Съединени американски щати да работи дружно с нас за това да укрепим сигурността в нашия район и нашите съседи да имат европейската вероятност. Активизираме връзките на всички равнища. /.../ И с Майк Помпео, и с Джон Болтън тематиката „ Балкани " беше необятно обсъждана. Изключително положителна оценка и даже искане и мнение за обстановката в района присъстваше в диалозите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало интервали, в които не е изглеждало по този начин, само че несъмнено това, което аз усетих в този момент в това посещаване във Вашингтон, напъните, които България поставя, са доста високо оценени и даже има предпочитание, получих предложение, за съдействие с двата института по техни стратегии и България в района на страните от Западните Балкани ".

По време на визитата е издигнат и въпросът с българските визи в Съединени американски щати. Захариева акцентира, че България е изпълнила съвсем всички условия. По думите й това, което остава, е да паднат отводите под 3%. Всяка година процентът на отводи пада, само че към момента сме надалеч от тези 3%, акцентира тя.

В Съединени американски щати живеят към 400 хиляди български жители, сподели външният министър и означи значимостта на спогодбата за обществена отбрана.

Много е значимо да се откри трайно решение и водещото да е същинско помиряване сред Косово и Сърбия, означи още Екатерина Захариева. Според нея решението би трябвало да е такова, че да успокои целия район.

На българската войска изискуем рационализация, безапелационна е Захариева и добави: " Тя би трябвало да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме проект като държавно управление, изпълняваме го. Тази година с бюджета се плануват повече пари за българската сигурност - за Министерство на вътрешните работи и МО. Тук съответстват ползите на България и Съединени американски щати ".

Захариева разяснява, че не чака изборните резултати и успеха на демократите в Камарата на представителите да доведат до смяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Външният министър разяснява и отдръпването на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС. Според нея все пак положителните връзки сред двете страни ще останат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР