В началото на февруари Илон Мъск обяви, че компанията му

...
В началото на февруари Илон Мъск обяви, че компанията му
Коментари Харесай

Мъск чипира маймуни, готви се за хора

В началото на февруари Илон Мъск разгласи, че компанията му Neuralink сполучливо е чипирала мозъка на маймуна, като я е научила да играе на компютърна игра.

В реалност Мъск опитва с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че планът му работи по основаването на благонадежден и бърз интерфейс сред мозък и компютър.

Илон Мъск декларира, че крайната цел на Neuralink е сливането на индивида и изкуствения разсъдък в едно цяло.

Пътят за постигането на сходни технологии е дълъг, като първата му стъпка е направена при започване на 70-те години на предишния век.

През 90-те години на предишния век са реализирани обилни пробиви. Експерименти демонстрират триумф в декодирането на мозъчни сигнали на маймуни и предаването им към роботизирана ръка.

През 1978 година ослепял човек се снабдява с мозъчен имплант, който му разрешава да прогледне, въпреки той да вижда главно сенки.

През 2018 година пък учени от Вашингтонския университет и университета Карнеги Мелън успяват се свържат мозъците на трима души в нещо като интернет, което да разреши транслацията на мисли, свързани с опорно-двигателната система.

Планът на Мъск е доста по-конкретен. Той основава компанията Neuralink през 2016 година и наема някои от най-хубавите невроучени в света. Екипът на компанията се състои от към 90 души, а бюджетът й е над 190 милиона $.

През 2020 година Мъск сподели проява с свине, разкриваща че слагането, а по-късно и премахването на импланта, е елементарно и безвредно. Същевременно станаха ясни и размерите на чипа - към 2 сантиметра и сходни с тези на дребна стотинка. Поставянето на импланта става бързо и лишава едвам час.

Мъск отбелязва, че в продължения на няколко месеца едно от прасетата е живяло с чип в мозъка, без да провокира отхвърлянето му и други медицински проблеми.

Компанията на Мъск обаче показва и още едно достижение - безжичното предаване на информацията, събирана от поставеното устройство.

Илон Мъск споделя, че се надява да премине към тестово имплантиране при хора още в края на тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР