CDC работи за преразглеждане на лабораторните операции след провала на теста за COVID

...
В началото на февруари 2020 г. Кирстен Сейнт Джордж и
Коментари Харесай

В началото на февруари 2020 г. Кирстен Сейнт Джордж и нейният екип от лабораторията за обществено здраве на щата Ню Йорк получиха тест, разработен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията за диагностициране хора, заразени с новия, бързо разпространяващ се коронавирус.

Но, подобно на много лаборатории в страната, бързо установи, че тестът дава неточни резултати. Така че тестовите проби трябваше да бъдат изпратени обратно в CDC за обработка, губейки време и оставяйки държавните служители „донякъде слепи за това каква е ситуацията с болестта“, каза Сейнт Джордж, началник на лабораторията по вирусни заболявания в Wadsworth Center , една от най-големите държавни лаборатории за обществено здраве в нацията.

„Беше изключително жалко, че това се случи в толкова критичен момент, в първите дни на тази зараждаща се пандемия“, каза тя.

An независим панел от лабораторни изследователи, експерти по обществено здравеопазване и политика и лекари казват, че грешният диагностичен тест на CDC е един от „най-последствените“ грешни стъпки на агенцията при пандемията, тъй като възпрепятства националните усилия за овладяване на COVID-19, докато болестта се разпространява.

Те обвиняват недостатъците на теста в поредица от проблеми, вкоренени в начина, по който CDC управлява своите лаборатории: липса на единно ръководство за лабораториите, разработващи теста; недостатъчно планиране и системи за контрол на качеството за извършване на тестове за нови патогени; и неефективно управление, което понякога поставя клиничните лабораторни решения в ръцете на „нелабораторни експерти“ без опит в диагностичните тестове.

CDC казва, че работи за справяне със задълженията си, използвайки констатациите на този консултативен комитет като ръководство. Това е голяма работа – още повече усложнена от новото ръководство в агенцията, ограничените ресурси и продължаващия антагонизъм и заплахите от съкращения на бюджета от страна на членовете на Конгреса.

Неуспехът да се направят радикални промени може да доведе до нарастваща липса на доверие в агенцията след пандемията и застрашават готовността на нацията за следващата заплаха за общественото здраве.

„Ако CDC не може да се промени, тяхното значение за здравето в нацията ще намалее“, каза Джил Тейлър, старши съветник на Асоциацията на лабораториите за обществено здраве. „Координацията на отговорите при извънредни ситуации в общественото здравеопазване в нацията ще се влоши.“

Първоначалният тест за COVID на CDC имаше два ключови проблема, според вътрешен анализ през 2021 г. от група служители на агенцията. Грешка в дизайна и замърсяване по време на производството в CDC доведоха тестовете до фалшиви положителни резултати.

Работната група, която по-късно извърши независим аутопсия върху разработването на теста, използвайки информация, предоставена от CDC, дойде до същите заключения.

„Всичко това беше изненадващо за мен“, каза Джошуа Шарфщайн, заместник-декан на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, който беше съпредседател на панела.

< p>Панелът заключи, че тези неуспехи, подхранвани от проблеми в агенцията, са имали последици за хората.

„Понеже не са наясно колко бързо и широко се разпространява вирусът, агенциите за обществено здравеопазване бавно препоръчват промени в поведението или прилагат защитни мерки“, се казва в февруарския доклад.

Няколко кратки седмици след публикуването на грешните тестове, животът в САЩ щеше да спре, като служителите прибягнаха до масови блокирания, за да забавят разпространението на вирус, който е убил повече от 1,1 милиона американци.

Консултативната група направи 10 препоръки за това как CDC може да предотврати бъдещи неуспехи при разработването на диагностични тестове, като консолидиране на всички лабораторни операции в нов център със собствено ръководство , отделяйки изследователските лаборатории от тези, които разработват клинични тестове, и разполагайки с независими външни експерти, които преглеждат тестове, направени за патогени с пандемичен потенциал.

Агенцията започна да действа по някои от тези предложения под ръководството на Рошел Валенски, преди тя напусна поста си като директор през юни, като част от по-големите усилия за основен ремонт на CDC. Той въведе нови стандарти за качество на лабораториите за цялата агенция, започна да работи за подобряване на координацията с държавните лаборатории и създаде вътрешен съвет за преглед, който да одобрява тестове, споделени извън CDC.

През юли Манди Коен пое поста като наследник на Валенски . Коен заемаше висши ръководни позиции в Центровете за медицински грижи и медицински услуги по време на администрацията на Обама, но не и в CDC. Вече се натъкна на насрещни ветрове от републиканските членове на Конгреса, които влияят върху бюджета на агенцията. Все пак говорител на агенцията каза, че това няма да са големи предизвикателства.

„Подобренията за допълнително укрепване на лабораториите на CDC са в ход“, каза говорителят на CDC Кевин Грифис. „Реформите ще продължат да се движат напред с пълна скорост.“

Други лидери в агенцията казаха, че финансирането може да се окаже критична пречка за въвеждането на препоръчаните промени.

Агенцията гледа презрително намали до еднократно финансиране от над 1 милиард долара в резултат на сделката за тавана на дълга от това лято - повече от една десета от приетия основен оперативен бюджет през фискалната 2023 г. Републиканците в Камарата на представителите обмислят законодателство, което би намалило допълнителни 1,6 долара милиарда през предстоящата фискална година.

Препоръките за агенцията да отдели физически своите клинични лаборатории от своите изследователски лаборатории или да обучи изследователи да поддържат нови стандарти за качество ще бъдат тежки, защото изискват непрекъснато финансиране, каза Джим Пиркъл , асоцииран директор по лабораторни науки и безопасност в CDC.

„Не можете да получите един болус пари и след това да кажете „Добре, сега това решава проблема до края на времето“, той казах. „Нещата, за които говорим, са неща, които трябва да поддържаме.“

А парите са само едно парче от пъзела, каза Тейлър от Асоциацията на лабораториите за обществено здраве, който също е съпредседател консултативната група.

Ще бъде необходима и промяна на културата, каза тя, в която учените в CDC се виждат като част от по-голямата лабораторна общност на САЩ, подчинена на същите стандарти за качество.

Консултативната група, разглеждаща развитието на теста за COVID, установи, че решенията на клиничната лаборатория са взети „от експерти по основни научни изследвания, а не от сертифицирани професионалисти в клиничната лаборатория.“

В допълнение, изследванията и клиничната работа ще се извършват в същото лабораторно пространство, което затрудни осигуряването на стандарти за качество за разработване на тестове и „много лесно да се изрежат ъглите“, каза Тейлър.

„CDC се смята за малко специален и не е задължително да следва правилата, както правят всички останали, и това е жалко“, каза Тейлър.

Тейлър каза, че неизпълнението на препоръките на работната група може да принуди CDC да отстъпи място на търговските лабораторни компании при разработването на диагностични тестове за ново заболяване заплахи.

Въпреки че комерсиалните лаборатории могат да работят в по-големи мащаби от лабораториите за обществено здраве, те са организации с печалба и са мотивирани от пазара.

В скорошна статия лидерите на Американската асоциация на клиничните лаборатории, индустриална търговска група, написа, че някои лабораторни компании са отложили създаването на тест за COVID, докато не се появят ясни сигнали, че пазарът за тестване ще се материализира.

CDC върши тази работа, без да се притеснява да печели пари, каза Ан Шучат, бивш главен заместник-директор на агенцията. С други думи, те разработват тест, „защото има нов патоген и трябва да знаем какво се случва“, каза тя.

Както пандемията от COVID показа, заплахите, които може да започнат малки, могат бързо да се разпространят , отнемат милиони животи и причиняват години на глобално прекъсване.

Шучат каза, че способността на CDC да има капацитета да разработи точен тест за определяне на нови патогени и как се разпространяват е от решаващо значение.< /p>

„Нашата защита зависи от това“, каза тя.

, известен преди като Kaiser Health News (KHN), е национална редакция, която произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми и е една от основните оперативни програми в – независимият източник за изследвания, анкети и журналистика в областта на здравната политика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР