В началото на днешното заседание на Общинския съвет кметът д-р

...
В началото на днешното заседание на Общинския съвет кметът д-р
Коментари Харесай

Община Видин ще разполага с повече средства за ремонти и спортни обекти

В началото на днешното съвещание на Общинския съвет кметът доктор Цветан Ценков насочи зов към общинските съветници, както и към видинските жители да бъдат виновни към здравето си: „ За страдание, обстановката и във Видин, и в цялата страна е комплицирана. Затова приканвам всички, като рационални хора, да се погрижите за себе си и да се ваксинирате. Медицинската просвета има доста доводи, подкрепящи имунизацията. Мога да дам и образци с наши съграждани, които прекараха доста леко инфекцията, тъй като са ваксинирани “. Кметът акцентира, че самият той е имунизиран, откакто през предходната година прекара COVID-19.

На постоянната сесия през днешния ден общинските съветници гласоподаваха корекции в Поименния лист за финансови разноски, като направените промени са вътрешни и не касаят крайната сума на финансовите разноски, която остава непроменена. С корекциите се дефинират в допълнение средства за главен ремонт на стадион „ Георги Бенковски “, като сумата става 73 000 лева, както и за главен ремонт на Спортна зала „ Фестивална “, за което плануваните средства се завишават на 17 000 лева Още пари се заделят и за създаване на бетонови алеи в гробищни паркове – 30 000 лева Средствата, планувани за създаване на видеонаблюдение в обитаемоте места на Община Видин, също се усилват на 24 500 лева Създаден е и нов обект – създаване на поливна система в Крайдунавския парк, за което се заделят 11 000 лева

Гласувано бе също Община Видин да кандидатства за безплатна финансова помощ по направление „ Управление на водите “ пред Предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите. Средствата са нужни по отношение на финансирания по Оперативна програма „ Региони в напредък “ план „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона – IV стадий “, в който се включва обект „ Основна реорганизация на водопроводна мрежа – на централна пешеходна зона – гр. Видин, както и създаване на отводнителни решетки и улични оттоци “. Този обект не е позволен за финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, само че попада в целите на ПУДООС в бранш „ Управление на водите “.

С решение на Общинския съвет, добита от Община Видин техника беше трансферирана като активи на Общинско дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “.

Общинският съвет също по този начин даде единодушие за осъществяване на обществени търгове с скрито наддаване за отдаване чартърен за период от 10 години на терени – обществена общинска благосъстоятелност в гр. Видин за разполагане и монтиране на три зарядни устройства за електрически коли, които ще бъдат ситуирани на ул. „ Г.С. Раковски “, ул. „ Бдин “ и ул. „ Железничарска “. На днешното съвещание бяха прегледани и признати още няколко оферти, свързани с предписание с общинска благосъстоятелност.

Във връзка с изпълняван от Водоснабдяване и канализация – Видин план за създаване на ВиК инфраструктура на територията на Община Видин, беше обещано единодушие и позволение на сдружението да създаде план за изменение на Подробен организационен проект – План за регулация, признат с решение 111 от 2019 година на Общински съвет – Видин, за трасе за част от основен канализационен колектор в град Видин.

С решение на Общинския съвет Спортна зала „ Фестивална “ бе предоставена за безплатно прилагане за потребностите на Районна изборна комисия – Видин, по отношение на установяването и оповестяването на резултатите от изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на Република България на 14 ноември.



​Общинските съветници отхвърлиха предлагането за метаморфоза в числеността на Оперативна програма „ Регионално хранилище за битови боклуци “. Кметът на Видин уточни, че решението е на Общинския съвет и администрацията ще се съобрази с него. „ Идеята с това предложение беше да се вкара по-сериозен ред и да се пресечен някои порочни практики, което на този стадий успяхме да създадем. Така че Вашето решение няма да затрудни работата на общинското дружество, само че каквото и да решите, аз се надявам този спор да остане открит. Защото занапред би трябвало да приемем капиталовите планове, които по-късно да защитим пред Министерството на околната среда и водите. В момента сме на финала на проектирането на апаратура за сепарация и компостация, което би дало опция вместо да заравяме битовите боклуци, както е в този момент, те да ни носят сериозен доход, с цел да има повече пари и за културата, и за спорта, и за благоустрояване “, изясни доктор Цветан Ценков.

​Общинските съветници през днешния ден утвърдиха и импортираното от Временната комисия по символика предложение дългогодишният шеф на СУ „ Цар Симеон Велики “ Венцислав Станев посмъртно да бъде почетен със званието „ Почетен жител на град Видин и общината “. Тази година оценката ще получат също по този начин и огромният патриот и донор на Общината проф. Валентин Джонов, както и Мадлен Радуканова – едно от „ златните “ девойки от Ансамбъла по художествена гимнастика, който завоюва златни медали на Олимпиадата в Токио. По традиция оценките ще бъдат връчени на тържественото съвещание на Общинския съвет на 26 октомври, когато честваме Духовния празник на Видин – Димитровден. С оглед на епидемиологичната конюнктура и спазването на написаните от здравните управляващи ограничения, празничната сесия ще се организира в залата на Драматичен спектакъл „ Владимир Трандафилов “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР