В началото на 2023 г. в световен мащаб има 337

...
В началото на 2023 г. в световен мащаб има 337
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-богатите жени на планетата?

В началото на 2023 година в международен мащаб има 337 дами милиардери, което е с 10 повече по отношение на година по-рано, съгласно годишната ранглиста на Forbes. Представителките на нежния пол през днешния ден образуват 13% от всички милиардери по отношение на 12 на 100 преди 12 месеца.

За трета поредна година отпред в класацията е французойката Франсоаз Бетанкур Майърс, чийто дядо е създател на L’Oréal. Тя има 80.5 милиарда $, или с близо 5 милиарда $ повече по отношение на 2022 година

Междувременно, МакКензи Скот, чието положение се намали с 19.2 милиарда $ през предходната година, се свлече с пет места в подреждането и през днешния ден към този момент е деветата най-богата жена в света. Тя получава 4% дял от Amazon при развода си с създателя на компанията Джеф Безос. Скот губи пари както от поевтиняването на книжата на онлайн колоса, по този начин и поради дарените 14 милиарда $ след развода си.

Абигейл Джонсън, притежаваща 21.6 милиарда $, даже не попада измежду топ 10 тази година, макар лекия растеж в благосъстоянието ѝ. Тя управлява колоса в областта на взаимните фондове в Съединени американски щати Fidelity. Нейното място измежду първите 10 се заема от Рафайела Апонте-Даймънт, която се изкачи на шестото място при най-богатите дами.

Апонте е една от 96-е дами в света, които сами са достигнали до милиардерския си статут. Близо 2/3 от дамите в класацията са наследили парите си. Сред останалите 28%, които сами са забогатели, са още Риана (1.4 милиарда долара), Ким Кардашиан (1.2 милиарда долара) и други

Вдовицата на Сайръс Мистри - Рохика (7 милиарда долара), е най-богатата дебютанка в класацията, откакто мъжът ѝ умира в автомобилна злополука през септември предходната година. Мистри е някогашният ръководител на борса на шефовете на индийската компания Tata Sons.
Ето и десетте най-богати дами в света:
10. Айрис Фонтбона, 80 година, 23.1 милиарда $

Вдовицата на чилийския бизнесмен Андронико Луксик наследи бизнеса му, дружно с двамата им сина. Те имат медния производител Antofogasta и обществената компания Quiñenco, профилирана в производството и банковата активност.

9. МакКензи Скот, 52 година, 24.4 милиарда $

Тя наследи 4% от Amazon след раздялата си с Джеф Безос. До момента към този момент е дарила 14 милиарда $ от положението си на повече от 1 600 благотворителни организации.

8. Джина Райнхарт, 69 година, 27 милиарда $

Австралийката има компанията Hancock Prospecting Group, която се занимава с минна активност и земеделие. Тя наследява бизнеса от починалия си татко Ленг Ханкок

7. Сузане Клатен, 60 година, 27.4 милиарда $

Тя има 19% от немския авто производител BMW. Клатен е притежател и на химическата компания Altana, учредена от дядо ѝ.

6. Рафайела Апонте-Даймънт, 78 година, 31.2 милиарда $

Заедно със брачна половинка си Джанлуиджи Апонте, те са притежатели на най-голямата компания за контейнерни транспорти в света MSC.

Двамата навлизат в бизнеса през 1970 година, като купуват първия си транспортен съд със заем от 200 000 $.

5. Мириъм Аделсън, 77 година, 35 милиарда $

Тя е мажоритарен притежател в най-големия казино оператор в света Las Vegas Sands. Наследява каузи си от починалия ѝ брачен партньор Шелдън Аделсън, който умря през 2021 година

4. Жаклин Марс, 83 година, 38.3 милиарда $

Заедно с брат си Джон имат по 1/3 от мултинационалния колос Mars Inc., произвеждащ известните марки M&M’s, Hubba Bubba и Snickers. Компанията е учредена от дядо им Франк Марс през 1911 година

3. Алис Уолтън, 73 година, 56.7 милиарда $

Наследява каузи си в Walmart от татко си Сам Уолтън, умрял през 1992 година От няколко години насам тя се занимава с благотворителна активност, а заниманието ѝ е да колекционира творби на изкуството.

2. Джулия Кох, 60 година, 59 милиарда $

Джулия е вдовицата на Дейвид Кох, умрял през 2019 година и притежаваща 42% от конгломерата Koch Industries, дружно с трите им деца.

1. Франсоаз Бетанкур Майърс, 69 година, 80.5 милиарда $

Тя е единствената щерка на Лилиан Бетанкур, която умря през 2017 година, и е наследница на империята L’Oreal. Козметичният колос има стотици търговски марки в региона на грима, артикули за коса, парфюмерия и други През предходната година акциите на компанията нарастнаха с 12%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР