В началото на 2022 г. Pfizer и BioNtech ще изместят

...
В началото на 2022 г. Pfizer и BioNtech ще изместят
Коментари Харесай

Pfizer измества AstraZeneca по доставки на ваксини за бедните държави

В началото на 2022 година Pfizer и BioNtech ще изместят AstraZeneca като съществени снабдители на Covid ваксини за световната стратегия COVAX, която доставя с дози по-бедните страни. Това съобщи Ройтерс.

Очакваната смяна обаче ще бъде обвързвана с компликации за приемащите страни, които не разполагат с задоволителен потенциал за хладилно предпазване на имунизацията на Pfizer,

По данни на Gavi (алиансът, който ръководи COVAX взаимно със Световната здравна организация) имунизацията на AstraZeneca е най-разпространената. До момента по програмата са доставени над 600 милиона дози в близо 150 страни, от които над 220 милиона са на AstraZeneca и към 160 милиона на Pfizer.

До края на март още 150 млн. дози на Pfizer би трябвало да бъдат разпределени от COVAX, демонстрира документ на СЗО.
 Израелски учени: Три дози от имунизацията на Pfizer обезвреждат Омикрон
Израелски учени: Три дози от имунизацията на Pfizer обезвреждат Омикрон

След като BioNTech и Pfizer оповестиха същото по-рано тази седмица

Pfizer бе първият снабдител на ваксини против ковид за Европейския съюз, Съединени американски щати и Япония. Компанията има двустранни съглашения за повече от 6 милиарда дози, което я прави най-големият снабдител на такива препарати.

AstraZeneca обаче се разглеждаше като основен снабдител за по-слабо развитите страни, защото нейният артикул е по-евтин и по-лесен за превоз. В началото на пандемията COVAX заложи доста на AstraZeneca, само че проблемите с доставките и рестриктивните мерки за експорт от страна на най-големия производител Индия последователно понижиха зависимостта от англо-шведската инжекция.
 Шефът на AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от мРНК препаратите
Шефът на AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от мРНК препаратите

По думите му по тази причина хоспитализациите във Англия са по-малко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР